Η Μαρία Παπαδάκη, μάρτυρας στη δίκη για τους θανάτους 32 ηλικιωμένων στο γηροκομείο «Αγία Σκέπη» στα Χανιά, κατέρρευσε στο δικαστήριο περιγράφοντας τις φρικτές συνθήκες που επικρατούσαν στη δομή.
Η κατάθεσή της, στην οποία επισήμανε ότι η δομή ήταν πρακτικά ένα «κολαστήριο», προκάλεσε σοκ στους παρευρισκόμενους.
Η κατάθεση της Παπαδάκη συνέχισε για δεύτερη ημέρα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στην Αθήνα, όπου εξιστόρησε πώς ήρθε σε επαφή με λεπτομέρειες για τις συνθήκες του γηροκομείου. «Μου είχε προκαλέσει σοκ όταν άκουσα ότι μέσα σε ένα δεκαήμερο τον Ιούλιο του 2020 είχαν πεθάνει 14 άτομα. Επειδή ο πατέρας μου είχε μπει στο γηροκομείο τον Ιούνιο, σκέφτηκα αν αυτό σχετιζόταν με τον θάνατό τους», είπε η Παπαδάκη.
Στην κατάθεσή της, η μάρτυρας αναφέρθηκε σε πληροφορίες που της είχε δώσει νοσηλευτής της δομής, ο οποίος περιέγραψε το γηροκομείο ως «προθάλαμο τάφου» για τους ηλικιωμένους. «Μου είπε ότι οι ηλικιωμένοι βασανίζονται, δένονται στα κρεβάτια και τις καρέκλες τους, και ότι χορηγούνται ισχυρά κατασταλτικά φάρμακα. Οι γνωστές φωνές "πεινάω" και "βοήθεια" ακούγονταν από το υπόγειο της μονάδας», τόνισε.
Η υπεράσπιση αντέτεινε ότι τα λεγόμενα της μάρτυρας θα έπρεπε να διαγραφούν από τα πρακτικά, προκειμένου να καταθέσει ο ίδιος ο νοσηλευτής. Ωστόσο, το δικαστήριο αρνήθηκε το αίτημα και η κυρία Παπαδάκη συνέχισε. «Σύμφωνα με τον νοσηλευτή, η δομή δεν έκανε διακομιδές στο νοσοκομείο για να αποφεύγεται η αποκάλυψη της πραγματικής κατάστασης», πρόσθεσε.
Επιπλέον, ανέφερε περιστατικό με τρόφιμο που είχε υποστεί χτύπημα στο κεφάλι και δεν ενημερώθηκε η οικογένεια της, ούτε καν όταν αυτή έφυγε από τη ζωή. «Δεν μπορώ να συνεχίσω να ζω γνωρίζοντας ότι εκεί μέσα πεθαίνουν άνθρωποι», κατέληξε η μάρτυρας, τονίζοντας τη σημασία της καταγγελίας της στις αρχές.
Η δίκη συνεχίζεται με έντονο ενδιαφέρον και αναμένονται περαιτέρω καταθέσεις που θα ρίξουν φως στις συνθήκες που επικρατούσαν στο γηροκομείο «Αγία Σκέπη».