Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας, φαίνεται ότι προγραμματίζει σήμερα Τετάρτη 15 Ιανουαρίου ή το αργότερο άυριο Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025 την ανακοίνωση του νέου εκτελεστικού σχήματος του δήμου.
Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, ο Μενέλαος Μποκέας, φαίνεται ότι προγραμματίζει με προσεκτικά βήματα το νέο δημοτικό σχήμα, καθώς δεν αναμένονται δραστικές αλλαγές, σχετικά με τους υπάρχοντες αντιδημάρχους, γεγονός που υποδηλώνει ότι η σταθερότητα θα είναι βασική προτεραιότητα, το 2025, χωρίς όμως να αποκλείονται εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής.
Αυτό που φημολογείται ότι πιθανόν να υπάρξουν ανακατατάξεις στις θέσεις των μισθωτών και άμισθων αντιδημάρχων. Σε αυτό το πλαίσιο, ίσως να υπάρχουν και κάποιες εκπλήξεις αναφορικά με τις δημοτικές επιχειρήσεις, χωρίς ακόμα να έχουν γίνει γνωστά τα συγκεκριμένα σχέδια και τα πλάνα του Δημαρχου Μαλεβιζίου Μενέλαου Μποκέα.
Ορισμός Αντιδημάρχων: Νομικό Πλαίσιο και Διαδικασίες
Ο ορισμός των αντιδημάρχων αποτελεί θέμα κυρίαρχης προσωπικής επιλογής του δημάρχου, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τους συνεργάτες του σύμφωνα με τις απαιτήσεις της διοίκησης και της τοπικής κοινότητας. Ο νομοθέτης καθορίζει τον ανώτατο δυνατό αριθμό αντιδημάρχων του δήμου από κάθε κατηγορία, είτε έμμισθων είτε άμισθων.
Ο δήμαρχος δεν είναι υποχρεωμένος να εξαντλήσει τον ανώτατο αριθμό των έμμισθων και/ή άμισθων αντιδημάρχων που δικαιούται να ορίσει. Δεν υποχρεούται να ορίσει έμμισθους αντιδημάρχους προτού να προβεί στον ορισμό άμισθων. Μάλιστα, η επιλογή των προσώπων που θα καταλάβουν τις θέσεις των αντιδημάρχων εξαρτάται από τις ανάγκες του δήμου και τις επαγγελματικές υποχρεώσεις των υποψηφίων.
Ωστόσο, στην περίπτωση των νησιωτικών δήμων, όπου υφίστανται δημοτικές κοινότητες, ο δήμαρχος υποχρεούται να ορίσει αντιδημάρχους για την άσκηση συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων στις νησιωτικές δημοτικές κοινότητες, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 207 του ν. 3852/2010.
Επιπλέον, με την εισαγωγή του ν. 4804/2021, ο οποίος καθόρισε ένα πλειοψηφικό σύστημα διακυβέρνησης, οι αντιδήμαρχοι μπορούν να ορίζονται μόνο από δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του δημάρχου, περιορίζοντας τη δυνατότητα ορισμού ανεξάρτητων ή διαγραφέντων δημοτικών συμβούλων.
Συνολικά, ο ορισμός των αντιδημάρχων είναι μια διαδικασία που συνδυάζει πολιτικές επιλογές και νομικά πλαίσια, με στόχο τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των δήμων και την ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών.
Σήμερα οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Μαλεβιζίου
Ο Δήμος Μαλεβιζίου, με Δήμαρχο τον Μενέλαο Μποκέα, απαρτίζεται από τους εξής θεσμικούς εκπροσώπους και αντιδημάρχους:
Αντιδήμαρχοι:
- Παρασύρης Ευάγγελος: Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών & Εξυπηρέτησης του Δημότη και Αναπληρωτής Δημάρχου
- Βίστης Εμμανουήλ: Αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Ανακύκλωσης
- Σαλούστρος Αριστομένης: Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών & Πολιτικής Προστασίας
- Βογιατζή Μαρίνα – Δέσποινα: Αντιδήμαρχος Παιδείας, Διοικητικών Υπηρεσιών & Εθελοντισμού
- Λυρώνη Χρύσα: Αντιδήμαρχος Τουρισμού & Πολιτισμού
- Φασουλάκης Γρηγόριος: Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Υγείας και Αλληλεγγύης, με επιπλέον κατά τόπον αρμοδιότητα στη Δ.Ε. Κρουσώνα
- Πετούσης Γεώργιος: Αντιδήμαρχος Πολεοδομικού Σχεδιασμού Μαλεβιζίου και Έργων Εφαρμογής Σχεδίου Πόλης Αγίας Μαρίνας (άνευ αντιμισθίας)
- Κοκκινάκης Θεοφάνης: Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας, Τοπικών Κοινοτήτων, Πρωτογενούς Τομέα & Πρασίνου, με επιπλέον κατά τόπον αρμοδιότητα στη Δ.Ε. Τυλίσου (άνευ αντιμισθίας)
Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι:
- Πατεράκης Εμμανουήλ: Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Αθλητισμού & Νέας Γενιάς
- Μαρής Ιωάννης: Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Αξιοποίησης Δημοτικής Περιουσίας & Επιχειρηματικότητας
Προεδρείο Δημοτικού Συμβουλίου:
- Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου: Καλλέργης Ελευθέριος
- Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου: Πατεράκης Εμμανουήλ
Διοικήσεις Νομικών Προσώπων:
- Στη ΜΑΕΔΗΜ:
- Γρηγόριος Περυσινάκης (ως Πρόεδρος)
- Στη ΔΕΥΑΜ:
- Βάμβουκας Ιωάννης (ως Πρόεδρος)
- Μαρής Ιωάννης (ως Αντιπρόεδρος)
Ο Δήμαρχος, Μενέλαος Μποκέας, διατηρεί τις αρμοδιότητες Προγραμματισμού και Ψηφιακής Ανάπτυξης και προεδρεύει της Δημοτικής Επιτροπής.