Με αφορμή ένα σεμινάριο που διοργάνωσε το 1998 το τμήμα αγροτικής ανάπτυξης του υπουργείου Γεωργίας και είχε ως στόχο την προώθηση του κεντήματος και της τεχνικής «λασέ», οι γυναίκες του Κρουσώνα αποφάσισαν να συστήσουν έναν συνεταιρισμό αφιερωμένο στο κέντημα.
Ωστόσο, γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι η ιδέα δεν μπορούσε να προχωρήσει, οπότε στράφηκαν στη δημιουργία παραδοσιακών εδεσμάτων, χρησιμοποιώντας υλικά της δικής τους παραγωγής, όπως λάδι, ρακή και φρούτα. Έτσι, το 1999, ιδρύθηκε ο αγροτικός οικοτεχνικός συνεταιρισμός Γυναικών Κρουσώνα "Η Κρουσανιώτισσα", όπως δήλωσε στην εκπομπή «Κάθε μέρα Μαλεβίζι» η πρώην πρόεδρος του συναιτερισμού, κ. Κατερίνα Φασουλάκη.
Σήμερα, ο συνεταιρισμός αριθμεί 17 μέλη – γυναίκες που εργάζονται υποστηρικτικά η μία για την άλλη. Η μεγαλύτερη ανάμεσά τους είναι 72 ετών, ενώ η νεότερη είναι 57. Η κοινότητα αυτή μάλιστα έχει καταφέρει, με πολλή δουλειά, να φτάσει στο σημείο να τροφοδοτεί με παραδοσιακά προιόντα, εκτός από ιδιώτες, και τα Super Markets του ομίλου Χαλκιαδάκη.
Οι 17 γυναίκες έχουν ως στόχο να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις που «πλουμίζουν» την παράδοσή μας, στις νεότερες γενιές. Ένα από τα πιο ιδιαίτερα προϊόντα του συνεταιρισμού είναι η πλουμιστή ή ξομπλιαστή κουλούρα, που προσφέρεται σε γάμους και βαφτίσια.
Η Σημασία της «ξομπλιαστής» ή «πλουμιστής» κουλούρας στην Ελληνική παράδοση
Το κουλούρι γάμου ή της βάφτισης, γνωστό και ως «κεντητό» γαμήλιο ψωμί, κατέχει μεγάλη σημασία στην ελληνική παράδοση. Θεωρείται σύμβολο καλής τύχης και ευημερίας για το νέο ζευγάρι ή για το νεοφώτιστο, τόνισε η κ. Φασουλάκη.
Η προετοιμασία της κουλούρας, όταν πρόκειται για γάμο, είναι ευθύνη της πεθεράς. Η μητέρα του γαμπρού, λοιπόν προσκαλεί τις γυναίκες από το σόι της, αλλά και τις γειτόνισσες της, για να φτιάξουν την κουλούρα της νύφης, δημιουργώντας ένα έργο τέχνης με φαντασία και δεξιοτεχνία.
Κατά τη διαδικασία παρασκευής, συγκεντρώνονται γυναίκες με ειδικές ικανότητες στο στολίσμα και κάθε μία προσφέρει την τεχνογνωσία της. Το ζυμάρι είναι φτιαγμένο από αλεύρι, νερό και αλάτι, διασφαλίζοντας ότι τα κεντήματα διατηρούνται ακέραια κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Τα κεντήματα περιλαμβάνουν σύμβολα όπως το σταφύλι, που αντιπροσωπεύει τη Θεία Κοινωνία και την καρποφορία, και το στάχυ, που συμβολίζει τη γονιμότητα. Άλλα σύμβολα περιλαμβάνουν τα πουλιά, που συμβολίζουν τα παιδιά, και λουλούδια, που εκπροσωπούν την ευτυχία και την ομορφιά.
Μετά την τελετή, η κουλούρα τεμαχίζεται και μοιράζεται στους καλεσμένους, ενισχύοντας τη σύνδεση μεταξύ των οικογενειών και τους δεσμούς της κοινότητας.
Ακούστε τη συνέντευξη της κ. Φασουλάκη στο Maleviziotis Radio