Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας παρουσιάζει ανησυχητικά χαρακτηριστικά, καθώς ο Δημήτρης Παρασκευής, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και μέλος του ΕΟΔΥ, προειδοποιεί για την κορύφωση της έξαρσης των ιώσεων του αναπνευστικού και των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας.
Μιλώντας στην εκπομπή UPDATE του ΕΡΤNews, τόνισε ότι βρισκόμαστε σε περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας λοιμώξεων, με τον ιό της γρίπης να κατέχει την πρωτοκαθεδρία.
«Αυτή τη στιγμή, έχουμε μια εκρηκτική αύξηση των λοιμώξεων, και κατά πάσα πιθανότητα, τώρα βρισκόμαστε στο μέγιστο της έξαρσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευής. Ωστόσο, εκτίμησε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα μπορούσε να παρατηρηθεί μια πτωτική τάση, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι οι λοιμώξεις θα εκλείψουν.
Αντίθετα, αναμένεται μια σταδιακή μείωση που θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.
Ο καθηγητής επεσήμανε ότι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι πολλές και ποικιλόμορφες, με πρωταγωνιστή τον ιό της γρίπης, ο οποίος είναι ο πλέον συχνά καταγραμμένος στα κρούσματα που εντοπίζονται. «Αυτή τη στιγμή, ο ιός της γρίπης κυκλοφορεί πολύ έντονα, αλλά και άλλοι ιοί του γαστρεντερικού παρουσιάζουν έξαρση, χωρίς όμως να είναι σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο οι λοιμώξεις του αναπνευστικού», τόνισε.
Καθώς οι ιοί και οι λοιμώξεις αυξάνονται, ο κ. Παρασκευής τονίζει τη σημασία των προληπτικών μέτρων. «Πρέπει να διατηρούμε καλή υγιεινή των χεριών και να είμαστε προσεκτικοί, ειδικά αν στο κοντινό μας περιβάλλον υπάρχουν άτομα που νοσούν. Αυτή είναι μια κρίσιμη προϋπόθεση για την αποφυγή της μετάδοσης των ιώσεων», επεσήμανε.
Σχόλιο έγινε και για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, ο οποίος κρίνεται απαραίτητος, ιδίως για όσους δεν έχουν ήδη μολυνθεί από τον ιό της γρίπης. «Έχουμε μια περίοδο τριών έως τεσσάρων μηνών όπου οι λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης, θα συνεχίζουν να κυκλοφορούν. Εάν δεν έχουμε προσβληθεί μέχρι τώρα, σίγουρα ο εμβολιασμός θα ενισχύσει την ανοσία μας», πρόσθεσε.
Μια άλλη ανησυχία που αναφέρθηκε από τον καθηγητή αφορούσε τη γρίπη των πτηνών. «Αυτή μπορεί να αποβεί επικίνδυνη εάν αποκτήσει τη δυνατότητα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Για να συμβεί αυτό, ο ιός θα πρέπει να υποστεί μεταλλάξεις που να του επιτρέπουν αυτή την ικανότητα», επισήμανε. Ο κ. Παρασκευής τόνισε τη σημασία των προληπτικών μέτρων που λαμβάνονται για την αποφυγή τέτοιων εξελίξεων, καθώς και την παρακολούθηση των λοιμώξεων σε ανθρώπους και θηλαστικά.
Δείτε το βίντεο: