Μια περίπτωση νοσηρού απατεώνα εκδικάστηκε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κρήτης στα Χανιά, αποκαλύπτοντας τις κινήσεις επιτηδείων που εκμεταλλεύτηκαν την καλή πίστη ενός πολίτη από το Ρέθυμνο.
Το 2021, ο ηλικιωμένος αγρότης αποφάσισε να πουλήσει ένα αγροτικό μηχάνημα και ανήρτησε αγγελία σε διαδικτυακό ιστότοπο. Δύο κατηγορούμενοι επικοινώνησαν μαζί του εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για την αγορά. Οι απατεώνες ζήτησαν να ολοκληρωθεί η αγορά το Σαββατοκύριακο, διαβεβαιώνοντάς τον ότι η διαδικασία θα ήταν απλή.
Ωστόσο, η κατάσταση πήρε περίεργη τροπή όταν ο ηλικιωμένος έστειλε τον γιο του σε ΑΤΜ, ακολουθώντας τηλεφωνικές οδηγίες από τους κατηγορούμενους. Όχι μόνο δεν έλαβαν ποτέ το μηχάνημα που επρόκειτο να πουληθεί, αλλά απέσπασαν από τον τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη ποσό άνω των 42 χιλιάδων ευρώ! Από αυτά τα κλεμμένα χρήματα, ένα μέρος κατέληξε σε τραπεζικούς λογαριασμούς άλλων οκτώ κατηγορούμενων.
Το δικαστήριο, μετά την ακροαματική διαδικασία, επέβαλε ποινές φυλάκισης στον έναν κατηγορούμενο (8 χρόνια με αναστολή και 10 χιλιάδες ευρώ χρηματική ποινή), ενώ ο δεύτερος κατηγορούμενος αντιμετώπισε 6 χρόνια φυλάκιση με αναστολή. Τρεις άλλοι κατηγορούμενοι έλαβαν επίσης μικρότερες ποινές, ενώ πέντε άτομα αθωώθηκαν.
Η υπόθεση αυτή θα εκδικαστεί και σε δεύτερο βαθμό στο εγγύς μέλλον, με την κοινότητα να αναμένει τις εξελίξεις και να υπογραμμίζει την ανάγκη για αυξημένη προσοχή και προφυλάξεις όταν πρόκειται για διαδικτυακές συναλλαγές, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.