Σαββατοκύριακο, 25 και 26 Ιανουαρίου, με «Kitchen Lab» και τα πιο νόστιμα πιάτα που έχετε δοκιμάσει!
O αγαπημένος μας σεφ και παρουσιαστής μας λέει την πιο νόστιμη καλησπέρα! Ο Άκης Πετρετζίκης το Σάββατο 25 Ιανουαρίου παρουσιάζει ένα επεισόδιο «Kitchen Lab» στις 16:40 με ένα μενού που συνδυάζει μαμαδίστικα φαγητά και σπιτικές γεύσεις, με ευφάνταστες δημιουργίες και χορταστικές συνταγές.
Το σαββατιάτικο μενού ξε με μια μακαρονόπιτα χωρίς φύλλο, μια συνταγή που θα σας ενθουσιάσει αφού τον ρόλο του φύλλου στην ουσία θα την παίξει η κρούστα που θα έχει από πάνω, ενώ όλα τα υλικά μέσα στην μακαρονόπιτα θα δέσουν τόσο καλά που θα δείτε ότι δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω. Πρώτα, σοτάρει μπέικον σε μικρά κομμάτια με βούτυρο, προσθέτει σκόρδο και κρεμμύδι σοτάρει, βάζει αλεύρι, γάλα, πιπέρι και ανακατεύει. Ρίχνει στο τηγάνι βρασμένο κοφτό μακαρονάκι, ανακατεύει και, αφού αφαιρέσει από τη φωτιά, προσθέτει τριμμένο τυρί, θρυμματισμένη φέτα και πιπέρι. Για την κρούστα, ανακατεύει σε ένα μπολ γάλα, αυγά, αλεύρι, ρεγκάτο, μπέικιν πάουντερ, αλάτι και πιπέρι, απλώνει τη μισή ποσότητα από αυτόν τον χυλό σε ένα ταψί, ρίχνει από πάνω όλη τη γέμιση, απλώνει το υπόλοιπο μείγμα του χυλού πάνω στη γέμιση, προσθέτει βούτυρο σε κομματάκια, φρυγανιά, έξτρα τυρί, ψήνει και σερβίρει ένα μοναδικό ορεκτικό.
Για κυρίως γεύμα, ο αγαπημένος μας σεφ ετοιμάζει κοκκινιστό λαχανόρυζο, ένα κατεξοχήν μαμαδίστικο φαγητό, γεμάτο με αρώματα, χρώματα και γεύση, πολύ θρεπτικό και, ενώ θα είναι μόνο με λαχανικά, δεν θα του λείπει απολύτως τίποτα. Η διαδικασία ξεκινάει σε έναν ταβά, όπου ο Άκης βάζει ελαιόλαδο και σοτάρει κρεμμύδι και σκόρδο. Προσθέτει λάχανο σε κομμάτια και αλάτι και σοτάρει μέχρι να μαλακώσει και να μαραθεί το λάχανο. Σβήνει με λευκό κρασί, αφήνει να εξατμιστεί, προσθέτει πελτέ, τριμμένες ντομάτες, νερό, ζάχαρη, ρύζι, ελαιόλαδο και πιπέρι και σιγομαγειρεύει. Στο τέλος, προσθέτει ψιλοκομμένο μαϊντανό, ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, φέτα με ρίγανη και ελαιόλαδο και σερβίρει.
Για επιδόρπιο, ο Άκης ετοιμάζει μια τάρτα κολοκύθας, ένα πολύ μοντέρνο και δημιουργικό γλυκό που, ενώ προτείνει μια καινούργια γεύση, δεν είναι καθόλου δύσκολο. Πρώτα, ψήνει για 1,5 ώρα μια κολοκύθα που έχει κόψει σε κομμάτια, με λίγο μόνο νερό. Στη συνέχεια ετοιμάζει τη βάση της τάρτας, ανακατεύοντας βούτυρο με αλεύρι, ζάχαρη άχνη και αλάτι και τρίβει το μείγμα με τα χέρια. Προσθέτει ένα αυγό, νερό, ανακατεύει, πλάθει το ζυμάρι, μεταφέρει σε φόρμα με αποσπώμενη βάση, απλώνει κάνοντας γείσο, τρυπάει τη ζύμη με ένα πιρούνι, βάζει βάρος με μεμβράνη, ψήνει, αφαιρεί από τον φούρνο, αλείφει όλη την επιφάνεια της τάρτας με ασπράδι αυγού και ξαναψήνει. Κατόπιν, ετοιμάζει τη γέμιση, βάζοντας την σάρκα της κολοκύθας σε μια πετσέτα και στύβοντας καλά, ώστε να αφαιρεθεί το νερό. Μεταφέρει την σάρκα σε πολυκοπτικό μηχάνημα και χτυπάει. Προσθέτει έναν κρόκο, 3 αυγά, τζίντζερ, κανέλα, γαρίφαλλο, βανιλίνη, ζαχαρούχο γάλα, πορτοκαλί χρώμα ζαχαροπλαστικής , αλάτι και χτυπάει ξανά. Στην βάση της τάρτας βάζει την γέμιση, την μεταφέρει προσεχτικά στον φούρνο, ψήνει, απλώνει σαντιγί, πασπαλίζει με κανέλα, και σερβίρει κάτι μοναδικό και αξέχαστο.
Την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, ο Άκης Πετρετζίκης παραδίδει ένα επεισόδιο «Kitchen Lab» στις 16:40, στο οποίο όλες οι συνταγές είναι ιδιαίτερες και ξεχωριστές και θα σας αναδείξουν σε ειδήμονες της κουζίνας, ακόμα και αν δεν είστε.
Ξεκινάει με ορεκτικό μια συνταγή επιδεξιότητας και πολύ χρηστική, ένα τουρσί λαχανικών, ώστε να έχετε το κάτι παραπάνω στο ψυγείο σας για κατανάλωση ή για αξιοποίηση σε συνταγές.
Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει σε δυνατή φωτιά, βάζει αλάτι, κομμάτια από κουνουπίδι, μπρόκολο, πράσινη και κόκκινη πιπεριά, καρότο και μπλανσάρει. Σε άλλη κατσαρόλα βάζει ξίδι, νερό, ζάχαρη, αλάτι, δάφνη, σκόρδο, πιπέρι, αφήνει να πάρει μια βράση και ρίχνει τα λαχανικά. Μεταφέρει σε αποστειρωμένα βαζάκια, αφήνει για 24 ώρες να μαριναριστούν καλά και σερβίρει με ελαιόλαδο.
Για κυρίως γεύμα, ο αγαπημένος μας σεφ επιλέγει αυτήν τη φορά ζυμαρικά με κρέμα γλυκοπατάτας και απάκι, ένα πολύ ιδιαίτερο φαγητό που συνδυάζει την παράδοση της Κρήτης με την μοντέρνα τέχνη της κουζίνας που θέλει την γλυκοπατάτα πρωταγωνιστή. Έτσι, ξεκινάει με τον πρωταγωνιστή του, την γλυκοπατάτα, την οποία κόβει σε κομμάτια, την βράζει με νερό και αλάτι για 15 λεπτά και κατόπιν τη σουρώνει και τη χτυπάει σε έναν πολυκόφτη, μέχρι να πολτοποιηθεί τελείως. Προσθέτει τυρί κρέμα, ξύσμα και χυμό από λάιμ και χτυπάει μέχρι να έχει μια λεία κρέμα. Στη συνέχεια, βράζει ζυμαρικά για 2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες τις συσκευασίας, ενώ παράλληλα κόβει σε κομμάτια το απάκι και το βάζει σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Προσθέτει ελαιόλαδο, νερό από τα ζυμαρικά, την κρέμα της γλυκοπατάτας, φασκόμηλο και ανακατεύει. Μεταφέρει τα ζυμαρικά στο τηγάνι, προσθέτει παρμεζάνα, νερό από την κατσαρόλα, και σερβίρει με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ελαιόλαδο και φύλλα φασκόμηλου.
Για γλυκό, ο Άκης ετοιμάζει ατομικά τσουρέκια, τα οποία δε θα είναι τα κλασικά, αφού θα έχουν σταφίδες και θα είναι κάτι το ιδιαίτερο που θα ταιριάξει σε όλα τα γούστα. Πρώτα, μουλιάζει μαύρες σταφίδες σε καυτό νερό και έπειτα βάζει στο μίξερ γάλα, νερό, ζάχαρη, μαγιά και ανακατεύει. Προσθέτει 2 αυγά, ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλα, βανιλίνη, βούτυρο, αλεύρι, αλάτι, και χτυπάει. Στραγγίζει καλά τις σταφίδες, τις προσθέτει, χτυπάει μέχρι να ενσωματωθούν στην ζύμη, την μεταφέρει σε λαδωμένο μπολ και αφήνει να φουσκώσει. Την χωρίζει σε 12 κομμάτια, κόβει το κάθε κομμάτι σε 3 μικρότερα, πλάθει 3 μικρά φυτίλια, δημιουργεί πλεξούδες, ενώνει τις κάτω άκρες και γυρνάει προς τα μέσα. Αλείφει ένα ταψί με βούτυρο, βάζει τα τσουρεκάκια, και αφήνει να φουσκώσουν άλλη μια φορά. Αλείφει τα σταφιδόψωμα με αραιωμένο με γάλα κρόκο αυγού, πασπαλίζει με σουσάμι, ψήνει και σερβίρει κάτι πολύ αρωματικό και πεντανόστιμο που θα σας μείνει αξέχαστο.