Το χοιρινό λεμονάτο είναι μια κλασική ελληνική συνταγή για κάθε περίσταση που σίγουρα αρέσει σε πολλούς.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό χοιρινή σπάλα ή λαιμό ή μπούτι (κομμένο σε μερίδες)
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 πράσο ψιλοκομμένο (μόνο το λευκό μέρος)
1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
1 κλαδάκι σέλινο
1 δαφνόφυλλο
1 κλαδάκι θυμάρι
100 ml ελαιόλαδο
1 λεμόνι (το χυμό του) και λίγο ξύσμα
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Αλάτι
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
Προσθέστε τα κομμάτια του χοιρινού και σοτάρετε μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα από όλες τις πλευρές.
Αφαιρέστε το κρέας από την κατσαρόλα και αφήστε το στην άκρη.
Στο ίδιο σκεύος, προσθέστε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το πράσο και το καρότο.
Όταν το κρεμμύδι τσιγαριστεί, βάλτε το κρέας στην κατσαρόλα και σοτάρετε για 2-3 λεπτά.
Σβήστε με το λευκό κρασί και αφήστε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 2-3 λεπτά.
Προσθέστε 2 ποτήρια κρύο νερό, αλατοπιπερώστε και ρίξτε το σέλινο, το δαφνόφυλλο, το θυμάρι, το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και η σάλτσα να δέσει.
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, συνοδευμένο με ρύζι ή πουρέ πατάτας.
φωτό:pixabay