Η πατατόπιτα είναι ένα αγαπημένο παραδοσιακό ελληνικό πιάτο, γεμάτο γεύση και άρωμα.
Υλικά:
1 κιλό πατάτες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
2 αυγά
1/2 φλιτζάνι γάλα
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
Λίγο φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
200 γρ. γραβιέρα σε κύβους
Αλάτι και πιπέρι, κατά προτίμηση
2 φύλλα ζύμης (ανοίγονται σε φύλλα ή έτοιμα φύλλα σφολιάτας)
Εκτέλεση:
Προετοιμασία πατάτας: Βράστε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι ή έναν πουρέ. Αν θέλετε πιο λείες πατάτες, μπορείτε να τις περάσετε από το μπλέντερ.
Σοτάρισμα κρεμμυδιού: Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο.
Ανακάτεμα υλικών: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τις λειωμένες πατάτες με το σοταρισμένο κρεμμύδι, τη φέτα, τη γραβιέρα, τα αυγά, το γάλα, τον μαϊντανό, το δυόσμο αλάτι και πιπέρι. Αν η γέμιση είναι πολύ πηχτή, μπορείτε να προσθέσειτε λίγο γάλα ή ελαιόλαδο για να μαλακώσει.
Συναρμολόγηση: Απλώνουμε ένα φύλλο ζύμης σε ένα ταψί, αφήνοντας να περισσεύει λίγο γύρω από τα άκρα. Ρίχνουμε τη γέμιση με τις πατάτες και στρώνουμε ομοιόμορφα. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο ζύμης και ενώνουμε τις άκρες καλά, πιέζοντας τις με ένα πιρούνι ή με τα χέρια.
Ψήσιμο: Ψήνουμε την πατατόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή η επιφάνεια.
Σερβίρισμα: Αφήνουμε την πατατόπιτα να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε και την σερβίρουμε.
Αυτή η πατατόπιτα είναι υπέροχη τόσο ζεστή όσο και κρύα, και είναι ιδανική για κάθε στιγμή της ημέρας
Αν μας αρέσει μπορούμε να προσθέσουμε 2-3 φέτες μπέικον,ψιλοκομμένες.
Απολαύστε σαν κυρίως πιάτο ή ως συνοδευτικό φαγητό.
φωτό pixabay