Οι Οθωμανοί κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας έκτισαν σε διάφορα σημεία του Μεγάλου Κάστρου (Ηράκλειο) φιλανθρωπικές κρήνες (σεμπίλ) για να δροσίζονται οι περαστικοί αλλά και για να καλύψουν θρησκευτικές ανάγκες.
Αυτές οι κρήνες αποδείκνυαν την κοινωνική μέριμνα της εποχής, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των κατοίκων και των ταξιδευτών.
Το σεμπίλι της πλατείας Κορνάρου, το οποίο σήμερα φιλοξενεί ένα δημοτικό καφενείο, κτίστηκε το 1776 από τον Χατζή Ιμπραχίμ Αγά, που αφιέρωσε όλη του την περιουσία για τη συντήρησή της. Αποτελεί ένα πολυγωνικό κτίριο με αψιδωτά παράθυρα, όπου κάτω από κάθε παράθυρο υπήρξε μια βρύση και μια λωρίδα λίθινου νερού. Δίπλα στο σεμπίλι βρίσκεται και η εντυπωσιακή Ενετική κρήνη Μπέμπο, που προσθέτει στην ομορφιά της περιοχής.
Ανάλογες κρήνες υπήρχαν και σε άλλα σημεία του Ηρακλείου, αλλά πολλές δεν έχουν γλιτώσει από την καταστρεπτική «εκσυγχρονιστική» φρενίτιδα των Δημάρχων του 20ου αιώνα. Δυστυχώς, αυτή η παραμέληση οδήγησε σε πολλές καταστροφές, και οι κρήνες που κάποτε κοσμούσαν την πόλη έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.
Με την πλούσια ιστορία και τη ζωντάνια του, η Πλατεία Κορνάρου συνεχίζει να παραμένει σημείο αναφοράς για την πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης. Οι επισκέπτες είναι ευπρόσδεκτοι να μοιραστούν τις δικές τους φωτογραφίες από την πλατεία στο Maleviziotis.gr, μέσω του email [email protected] ή στην σελίδα τους στο Facebook.