Δέκα χρόνια έχουν περάσει από την εξαφάνιση και τον θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη, του 20χρονου φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, μια υπόθεση που ανέδειξε με δραματικό τρόπο τα ζητήματα του bullying και της ψυχολογικής βίας.
Στην επέτειο αυτή, η μητέρα του, Μαρία Γιακουμάκη, εξέφρασε την απογοήτευσή της, δηλώνοντας ότι δεν γνωρίζει τι έχει καταφέρει η κοινωνία σχετικά με την αντιμετώπιση της βίας: «Δεν ξέρω τι έχουμε καταφέρει ως κοινωνία. Σίγουρα κάτι δεν πάει καλά, σίγουρα κάτι κάνουμε λάθος».
Η αρχή της αναζήτησης για τον Βαγγέλη έγινε στις 6 Φεβρουαρίου 2015, όταν εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από την εστία του, μέχρι που το άψυχο σώμα του βρέθηκε 15 Μαρτίου κοντά στην Κατσικά Ιωαννίνων, προκαλώντας σοκ και θλίψη στην κοινή γνώμη.
Η μητέρα του, μιλώντας στην εκπομπή Buongiorno, ευχαρίστησε όλους όσοι δεν ξέχασαν τον γιο της και άναψαν ένα κερί στη μνήμη του, αναδεικνύοντας την ανάγκη για μια πιο ευαίσθητη και υπεύθυνη κοινωνία.
Επιπλέον, στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή κατά την πρεμιέρα του θεατρικού έργου «Ομερτά», που είναι βασισμένο στα γεγονότα της τραγικής υπόθεσης.
Η πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2025, ημέρα που συμπληρώθηκαν ακριβώς 10 χρόνια από την εξαφάνισή του. Μετά το τέλος της παράστασης, μοιράστηκαν λευκά τριαντάφυλλα στους θεατές και τηρήθηκε σιγή στη μνήμη του. Οι θεατές αποχώρησαν με δάκρυα στα μάτια, αναπολώντας τη συγκλονιστική υπόθεση που δεν έχει ξεχαστεί.
Η παράσταση «Ομερτά» παρουσιάζεται στον πολιτιστικό χώρο «Σημείο» (Πατριάρχου Αθηναγόρα 17, Μισίρια) και οι ημερομηνίες των επόμενων παραστάσεων είναι 7, 8, 9, 14, 15 και 16 Φεβρουαρίου, πάντα στις 21:00.
Το έργο, το οποίο ολοκληρώθηκε μετά από επτά μήνες έρευνας, καταγράφει την τραγική ιστορία του Βαγγέλη μέσα από τη μορφή του θεάτρου ντοκουμέντο, συνδυάζοντας μυθοπλασία και αληθινά στοιχεία της υπόθεσης.
Για κρατήσεις και πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στο 6983320439.
Δείτε το βίντεο: