Η περιοχή του Αιγαίου ζει έντονες στιγμές ανησυχίας λόγω της συνεχούς σεισμικής δραστηριότητας, με πάνω από 15.300 σεισμούς να έχουν καταγραφεί στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 10 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ.
Η κατάσταση έχει δημιουργήσει μεγάλο προβληματισμό στην Ελλάδα αλλά και στη γειτονική Τουρκία, κυρίως λόγω της πιθανής ηφαιστειακής δραστηριότητας στη Σαντορίνη. Ο ειδικός σε σεισμικά φαινόμενα, κ. Παπαζάχος, εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τη διάσταση του ρήγματος που έχει διεγερθεί στην Άνυδρο, τονίζοντας ότι η συνεχής σεισμική ακολουθία καθιστά πιθανό τον κίνδυνο ενός ισχυρότερου σεισμού. Ευτυχώς, η Άνυδρος βρίσκεται μακριά από άλλα κατοικημένα νησιά, γεγονός που περιορίζει τις πιθανές ζημιές.
Αναφορικά με τις φήμες περί ηφαιστειακής έκρηξης, ο κ. Παπαζάχος σημείωσε ότι το ηφαίστειο της Σαντορίνης έχει τεθεί σε προηφαιστειακή φάση από τον Σεπτέμβριο, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα συμβεί έκρηξη. Πολλά ηφαίστεια επανέρχονται σε κατάσταση ηρεμίας μετά από περιόδους έξαρσης, και οι ειδικοί παρακολουθούν στενά την κατάσταση.
Ο Δρ. Naci Görür, Τούρκος σεισμολόγος, υπογράμμισε την ανησυχία του σχετικά με τα ρήγματα Γραμμών του Τσανάκκαλε, που ενδέχεται να προκαλέσουν σεισμούς με μέγεθος 7 Ρίχτερ ή μεγαλύτερους.
Προειδοποίησε ότι αν συμβούν πολύ ισχυροί σεισμοί, θα μπορούσαν να προκαλέσουν καταστροφές σε ευάλωτα κτίρια και να προκαλέσουν τσουνάμι.
Ο Δρ. Görür επιβεβαίωσε ότι οι σεισμικές δονήσεις στο Αιγαίο αποδίδονται στην πλάκα της Αφρικής που βυθίζεται κάτω από την πλάκα της Ανατολίας.
Ο Görür επεσήμανε ότι το σύννεφο σκόνης που θα σχηματιζόταν σε περίπτωση ηφαιστειακής έκρηξης θα μπορούσε ακόμη και να μπλοκάρει το ηλιακό φως στην ατμόσφαιρα και θα ήταν επιβλαβές για την ανθρώπινη υγεία λόγω των χημικών του ιδιοτήτων, ωστόσο διευκρίνισε ότι ως αποτέλεσμα της έρευνας που διεξήχθη, δεν παρατηρήθηκαν σημάδια ηφαιστειακής έκρηξης και ότι αυτή ήταν μια υποθετική δήλωση.