Ένα Σαββατιάτικο πρωινό με συνέντευξη από το Δήμαρχο Μενέλαο Μποκέα ,στην εκπομπή Μαλεβιζιώτικος Παλμός με τη Συραγώ Χορταριά, για όλα τα φλέγοντα ζητήματα που μας απασχολούν στο Δήμο Μαλεβιζίου αυτήν τη χρονική στιγμή.
Η δυναμική του Δήμου μας σε περίπτωση φυσικής καταστροφής, η προετοιμασία και η συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΟΑΑΣΠ, καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα , αλλά και το θέμα των ΑΠΕ στην περιοχή Τυλίσου, είναι τα θέματα που χρήζουν άμεσης ενημέρωσης αλλά και παρέμβασης.
Το σημαντικότερο όλων είναι ότι δεν αφήνεται τίποτα στην τύχη και γίνονται καίριες παρεμβάσεις όταν οι περιστάσεις το απαιτούν.Η συζήτηση με τον Μενέλαο Μποκέα ρίχνει φως και φέρνει ειδήσεις που είναι κατ αρχήν θετικές για την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας στο Δήμο Μαλεβιζίου. Στα πλαίσια αυτής της αναβάθμισης πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα , ο οποίος φάνηκε καθησυχαστικός αναφορικά με την εξέλιξη που μπορεί να έχει το αποτέλεσμα μιας ισχυρότερης σεισμικής δόνησης και της γέννησης παλιρροϊκού κύματος προς την παραθαλάσσια ζώνη του Δήμου μας.
Η επίσημη συνεργασία με τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα
«Συζητήσαμε το αποτέλεσμα των φαινομένων και τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν στην περιοχή μας. Ο κος Λέκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχαζόμαστε».
Ο Μενέλαος Μποκέας τονίσει την καλή σχέση και εποικοδομητική συνεργασία με τον καθηγητή, η οποία ξεκίνησε μετά τα τραγικά γεγονότα πλημμυρών στην Αγία Πελαγία. «Ακόμα και αν κάτι δεν είναι τόσο έντονο που να εγείρει άμεσα ανησυχία, πάντα χρειάζεται να πάρουμε ειδικά μέτρα.Συζητήσαμε την συνεργασία που θα εκκινήσει στο Δήμο μας με τον κο Λέκκα, στην οποία θα ηγείται ό ίδιος και θα αποτελέσει μια επίσημη συνεργασία, που θα αφορά μετρήσεις από το ινστιτούτο του κου Λέκα αλλά και εκπαίδευση κυρίως των μαθητών στο Δήμο μας».
«Η νέα γενιά, στην οποία στηριζόμαστε για αν εφαρμόσουμε μέτρα πολιτικής προστασίας, θα εκπαιδευτεί σε αντιμετώπιση πλημμυρών, τσουνάμι, σεισμών και πυρκαγιάς, με επικαιροποιημένα σχέδια δράσης ,υπό την αιγίδα του καθηγητή. Αυτό σημαίνει πρόβλεψη ποσού στον προϋπολογισμό του Δήμου τον επόμενο χρόνο. Ένα απόλυτα ουσιαστικό μέτρο για την αναβάθμιση του επιπέδου πολιτικής προστασίας στο Δήμο μας».
Στατικότητα κτηρίων
Στο ερώτημά μας αν γνωρίζουμε τα κτήρια τα οποία θεωρούνται επικίνδυνα και αν έχουν γίνει μελέτες και για τα δημοτικά καταστήματα στο Δήμο, ο Δήμαρχος απαντά.
«Υπάρχουν αξιολογήσεις κτηρίων. Έχει υποδειχτεί στην υπηρεσία ποια είναι τα επικίνδυνα κτίρια σε περιοχές του Δήμου και γνωρίζουμε πού υπάρχουν ετοιμόρροπα σπίτια. Στα πλαίσια της ενεργειακής αναβάθμισες των κτιρίων έχει γίνει εκτίμηση για τη στατικότητα και τη φέρουσα δυνατότητα των σχολικών μονάδων και πολλές από αυτές στο Δήμο έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης. Για αρκετές σχολικές μονάδες εκκρεμεί η ένταξη σε προγράμματα μόλις δοθούν από την πολιτεία, καθώς έχουν γίνει οι απαραίτητες μελέτες».
Αναφορικά με τις διόδους διαφυγής και την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών σε υπερκερασμένες πολεοδομικά περιοχές του Δήμου μας, ο Μενέλαος Μποκέας αναφέρει , ότι υπάρχει πρόβλεψη και έχουν εκπονηθεί σχέδια δράσης, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
«Υπάρχουν τα πρότυπα που έχει προτείνει η πολιτεία, άλλα χρειάζεται και η εξειδίκευση των ανθρώπων που θα κληθούν να τα εφαρμόσουν. Περιμένουμε τις προβλέψεις του νέου Πολεοδομικού Σχεδίου. Είμαστε βήματα μπροστά, , αυτό σημαίνει προχωράμε με απόλυτα ικανοποιητικό ρυθμό, πριν την ολοκλήρωση εκπόνησης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Σε αυτό θα υπάρχει πρόβλεψη για φράγματα ανάσχεσης πλημμυρών και οριοθετήσεις ρεμάτων. Ακόμα οι μελέτες που έχουμε αναθέσει μέσω της «Δαίδαλος», αποτελούν μια μεγάλη προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια, για τη θωράκιση περιοχών όπως η Αγία Πελαγία που ως τώρα έχουν γίνει κάποιες υδραυλικές μελέτες ,αλλά απαιτούνται οι ολοκληρωμένες δράσεις για την προστασία της».
Στο σημείο αυτό το ερώτημα που εύλογα τίθεται είναι αν όλες αυτές οι αυξημένες ευθύνες και αρμοδιότητες που έχουν επωμιστεί οι Δήμοι, τυγχάνουν οικονομικής κρατικής κάλυψης για να γίνονται έργα προστασίας και θωράκισης.
«Πώς μπορούμε να δρομολογούμε με 37.000 ευρώ ετησίως για πυροπροστασία, έργα που θα καλύπτουν τις ανάγκες της κλιματικής αλλαγής, με τα απρόσμενα δυσμενή σενάρια όπως τις φοβερές πλημμύρες; Με όσα διατίθενται προσπαθούμε να κάνουμε περισσότερα από όσα μπορούμε».
Παράδειγμα, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, είναι ετησίως ο καθαρισμός δασωμένων αγροτικών εκτάσεων και χωραφιών, στα οποία πρέπει με ιδίους πόρους και προσωπικό να παρέμβει ο Δήμος, όταν ενώ υπάρχει η ατομική ευθύνη των ιδιοκτητών, σύμφωνα με το νόμο, εκείνοι δεν αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις τους.
Ο Δήμος οφείλει με βάση τις δυνατότητες που έχει να προγραμματίζει και εκτελεί όσα περισσότερο γίνεται για να ανταποκρίνεται στις υπερφορτωμένες αρμοδιότητες και ανάγκες και αυτό το αναγνωρίζουμε, μας λέει ο Μενέλαος Μποκέας.
ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή Τυλίσου
Εν αναμονή του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας στις 17 Φεβρουαρίου ,στέκεται ο Δήμαρχος, ενώ αναφορικά με την ΜΠΕ, έχει ήδη προηγηθεί ένας κύκλος συζητήσεων με επιστημονικούς και άλλους φορείς. Τη Δευτέρα θα γίνει η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου με δεδομένο ότι οι θέσεις επιτροπών δημοτών είναι γνωστές, αποσαφηνισμένες και υπάρχει η ξεκάθαρη θέση, από το Δήμαρχο.
«Ο Δήμος Μαλεβιζίου, που εδώ και δεκαετίες έχει σηκώσει στις πλάτες του, το βάρος των εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα Λινοπεράματα και ολοκληρώνεται, η ηλεκτρική διασύνδεση με Αθήνα, όπως λέγεται το καλοκαίρι του 2025, θα πρέπει και δικαιούται να έχει μια άλλη αντιμετώπιση».
«Το θέμα της χωροθέτησης ΑΠΕ, έρχεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το γενικό χωροταξικό Κρήτης, έχει συγκεκριμενοποιήσει τις περιοχές που καθορίζονται ως χώροι φιλοξενίας ΑΠΕ. Εκεί υπάρχουν προβλέψεις χρήσης γης όπως έγινε και για την Κορακιά».
«Τότε δεν υπήρξαν αντιδράσεις. Εμείς δεν έχουμε εφήμερο σχεδιασμό, ούτε χαϊδεύουμε αυτιά. Δουλεύουμε με ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό και το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο και θα προσπαθήσουμε με αυτόν τον τρόπο να αντιμετωπίσουμε το θέμα».
Ανταποδοτικά οφέλη και διεκδικήσεις
Αναφορικά με τη λειτουργία του εργοστασίου στα Λινοπεράματα, ο Δήμαρχος επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση και η ΡΑΕ δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα πώς θα λειτουργούν τα Λινοπεράματα. Ακολουθούνται διαδοχικά οι φάσεις του έργου διασύνδεσης αυτή τη στιγμή, μέχρι την οριστική σύνδεση και λειτουργία του καλωδίου.
«Η διασύνδεση έρχεται να δώσει ενεργειακό χώρο σε ΑΠΕ. Θέλουμε ενεργειακό χώρο για τις ανάγκες του Δήμου. Για να εξοικονομήσουμε ενέργεια , άρα κόστος. Αυτό σημαίνει για το Δήμο διεκδίκηση για φτηνότερο νερό, ύδρευση , άρδευση, Δημοτικά Τέλη. Σημαίνει ακόμη ιδιαίτερη μέριμνα για του ευάλωτους δημότες. Σεβόμαστε τις τοπικές κοινότητες, το μέλλον τους και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής . Κάθε τι πρέπει να το αξιολογούμε με ειλικρίνεια μεταξύ μας και να λέμε αλήθειες».
Ακούστε την συνέντευξη στο Maleviziotis.gr