Νέο κύμα πολικού ψύχους θα κάνει την εμφάνισή του μέσα στην εβδομάδα, το οποίο θα φέρει πτώση θερμοκρασίας ως και 10 βαθμούς σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, καθώς και χιονοπτώσεις σε χαμηλό υψόμετρο. Σύμφωνα μάλιστα με τους μετεωρολόγους, στα λευκά θα ντυθεί και η Αττική.
Από το βράδυ της Τετάρτης (19.02.2025) και μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι, υπάρχει πιθανότητα να πέσουν χιόνια σε περιοχές της Αττικής, όπως τονίζει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης με ανάρτησή του στο Facebook.
Ο μετεωρολόγος του OPEN κάνει λόγο για «πολική εισβολή» από την Τρίτη και για αρκετές ημέρες μετά (τουλάχιστον μία εβδομάδα). «Αναμένουμε αλλαγή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας όπου πλέον ο καιρός θα μας έρχεται από τα βόρεια-βορειοανατολικά τμήματα με τις πολικές αέριες μάζες να κατακλύζουν την περιοχή μας κι όχι μόνο», αναφέρει και σε νέα του ανάρτηση σχετικά με την Αττική, τονίζει ότι εμφανίζει μεγάλες πιθανότητες να δει αξιόλογες χιονοπτώσεις σε μεγάλο τμήμα της, γιατί όχι και σε περιοχές εντός του λεκανοπεδίου, από τη νύχτα της Τετάρτης – ξημερώματα Τσικνοπέμπτης και μέχρι την Παρασκευή κοντά στο μεσημέρι περίπου.
Αυτό το σενάριο, όπως γράφει, με τα μέχρι τώρα στοιχεία εμφανίζει ένα ποσοστό επαλήθευσης κοντά στο 80%.
Δείτε την ανάρτηση του κ. Μαρουσάκη για την Αττική:
Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μαρουσάκη για την Αττική:
Αρκετοί με έχετε ρωτήσει αν ο χιονιάς και το κύμα ψύχους απασχολήσουν την Αττική, το κέντρο της Αθήνας κτλ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας από τα προγνωστικά μας συστήματα, η Αττική εμφανίζει μεγάλες πιθανότητες να δει αξιόλογες χιονοπτώσεις σε μεγάλο τμήμα της, γιατί όχι και σε περιοχές εντός του λεκανοπεδίου, από τη νύχτα της Τετάρτης – ξημερώματα Τσικνοπέμπτης και μέχρι την Παρασκευή κοντά στο μεσημέρι περίπου.
Στον χάρτη που ακολουθεί παρατηρούμε την ανάπτυξη θετικού στροβιλισμού και μάλιστα με αυξημένες τιμές καθώς μέσα στην Τετάρτη θα μας απασχολήσει η διαταραχή στη μέση ατμόσφαιρα.
Αυτό θα οδηγήσει στην ανάπτυξη – ενίσχυση των χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων προς την περιοχή της Ρόδου βαρομετρική διάταξη που θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό του Αιγαίου και θα μεταφέρει υγρασία στη χαμηλή ατμόσφαιρα.
Ο συνδυασμός του δυναμικού αιτίου στη μέση ατμόσφαιρα, με την υγρασία και τις χαμηλές θερμοκρασίες κάτω χαμηλά θα οδηγήσει σε ανάπτυξη αστάθειας και άρα την εκδήλωση χιονοπτώσεων.
Αυτό το σενάριο με τα μέχρι τώρα στοιχεία εμφανίζει ένα ποσοστό επαλήθευσης κοντά στο 80%, μένει ένα 20% που έχει να κάνει με τη μεταφορά του δυναμικού αιτίου πιο ανατολικά και άρα το επιφανειακό χαμηλό να μεταφερθεί προς την Κύπρο οπότε και θα μιλάμε για πιο μειωμένης έντασης φαινόμενα και πιο περιορισμένης έκτασης.
Κολυδάς: Νέα διαταραχή στα μέσα της εβδομάδας
Για μια νέα διαταραχή στα μέσα της εβδομάδας κάνει λόγο και ο διευθυντής της ΕΜΥ. Όπως λέει ο Θοδωρής Κολυδάς αν και η νέα διαταραχή δεν προκαλεί μεγάλα ύψη υετού, ρίχνει αισθητά τη θερμοκρασία στη χώρα μας μεσοσταθμικά κατά 3 με 5 βαθμούς κάτω από τα κανονικά επίπεδα και γενικότερα επηρεάζεται μεγάλο μέρος και της Λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου.
Σε άλλη του ανάρτηση κάνει λόγο για μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές που προβλέπονται αυτή την εβδομάδα, καθώς στη Βόρεια Βορειοδυτική Ευρώπη ο υδράργυρος θα κυμαίνεται κατά 5 με 7 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή – κυρίως στις Σκανδιναυικές Χώρες – ενώ στα Ανατολικά-Νοτιοανατολικά τμήματα θα κυμαίνεται κατά 10 με 14 βαθμούς Κελσίου κάτω από τα κανονικά, με το μεγαλύτερο ψύχος να δέχεται η κεντρική και ανατολική Τουρκία.
Σημαντικά ύψη βροχής χθες στα Βορειοανατολικά και τη Νότια Πελοπόννησο
Σημαντικά ύψη βροχόπτωσης καταγράφηκαν έως τις απογευματινές ώρες της Κυριακής 16/02 στο Άγιο Όρος και σε τμήματα της Νότιας Πελοποννήσου, όπως διακρίνεται και στον παρακάτω χάρτη. Το μεγαλύτερο ύψος βροχής έως τις 17:40 έχει σημειωθεί στο μετεωρολογικό σταθμό στη Μεγίστη Λαύρα με 78.4 χιλιοστά.
Στον παρακάτω χάρτη αποτυπώνονται τα συνολικά ύψη βροχόπτωσης έως τις 17:40 της Κυριακής 16/02 όπως αυτά καταγράφηκαν από 511 μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, ενώ επισημαίνονται τα 8 μεγαλύτερα.