Κι ενώ η Ελλάδα με το «ΑΙΓΑΙΟ», το πεπαλαιωμένο σκάφος θρύλος προσπαθεί με 10 ερευνητές να συλλέξει δεδομένα και να τα επεξεργαστεί ταυτόχρονα, για να εφοδιάσει τους επιστήμονες με δεδομένα που θα πρέπει να αναλύσουν, οι σεισμοί ακόμα και επάνω στο σκάφος, γίνονται αντιληπτοί σαν κλοτσιές, που έρχονται από το βυθό, όπως εξηγεί ο κος Σακελλαρίου, Διευθυντής Ερευνών Γεωλόγος αρχηγός της αποστολής του ΕΛΚΕΘΕ.
Και στον απαραίτητο τομέα της έρευνας για την γνώση και κατανόηση των γεωλογικών μεταβολών, βασιζόμαστε στο φιλότιμο και την υπερεργασία των ερευνητών. Για να μπορέσουμε να έχουμε ένα σύγχρονο ερευνητικό σκάφος, απολείπονται 14.000.000, η εθνική συμμετοχή, καθώς το 75% του ποσού, το βάζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα, αλλά το θέμα εδώ και χρόνια έχει κολλήσει στο Υπουργείο Ανάπτυξης, δηλώνει ο αρχηγός της αποστολής, αναδεικνύοντας για ακόμη μια φορά το θέμα της υποχρηματοδότησης σε σημαντικούς τομείς.
Το φαινόμενο οι σεισμοί να προέρχονται από ένα πιθανό σενάριο τη γέννηση ή ενεργοποίηση εκ νέου, ενός υποθαλάσσιου ηφαιστείου, φαίνεται να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επιστημόνων , οι οποίοι παρακολουθούν και συσχετίζουν τα δεδομένα από τη σμηνοσειρά των σεισμικών επίκεντρων, στις Κυκλάδες, συγκρίνοντάς τα με την περίπτωση του Μαγιότ, στην οποία αναφέρθηκε ο κος Συνολάκης.
Συγκρίσεις περιπτώσεων Μαγιότ-Κυκλάδες
Το 2018 χιλιάδες σεισμοί άρχισαν να συγκλονίζουν το μικρό νησί , που αποτελεί γαλλική κτήση στις Κομόρες , στην περιοχή μεταξύ Αφρικής και Μαδαγασκάρης. Και εκεί όπως και στην περίπτωση των Κυκλάδων βρίσκεται μια αλυσίδα ηφαιστειακών νήσων και παρατηρήθηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα πάνω από 1.800 σεισμοί εντάσεως περί των 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά και κάποιοι μεγαλύτεροι που ταρακούνησαν έντονα το μικρό νησί.
Στην έρευνα δεδομένων έπεσε μια διεθνής ερευνητική ομάδα από Η.Π.Α, Γαλλία, Βρετανία, και οι ειδικοί όπως γίνεται και στην περίπτωσή μας άρχισαν να εξετάζουν το φαινόμενο οι σεισμοί να προέρχονται από την αποστράγγιση ενός τεράστιου θαλάμου μάγματος
. Ο καθηγητής του Γεωφυσικού Ινστιντούτου κος Καραστάθης αποδίδει και στο Αιγαίο τη σεισμική δραστηριότητα στην είσοδο ρευστών στις τεκτονικές δομές, γεγονός που συντηρεί τη σεισμική ακολουθία. Ανεβαίνει το ηφαιστειακό μάγμα και πλέον οι σεισμοί είναι καθαρά ηφαιστειακοί. Στο Μαγιότ και μετά από έρευνα 9 χρόνων , οι Γάλλοι επιστήμονες, ανακάλυψαν 50 χλμ από την αναταολική ακτή του Μαγιότ ένα νέο υποθαλάσσιο ηφαίστειο. Σε βάθος 3.500 μέτρων, κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας , ύψους 800 μέτρων και διαμέτρου βάσεως 4- 5χλμ. Οι επιφανειακές παραμορφώσεις που παρατηρήθηκαν χαρτογραφήθηκαν και απεικονίστηκαν σαν μια σειρά ανώμαλων καταστάσεων στον πυθμένα που φαίνεται να σχηματίσουν μια γραμμή προς το νέο ηφαιστειακό κέντρο από όπου ξεκίνησε η σημειοσειρά. ,μεταξύ 5 -15 χλμ από την ακτή του δεύτερου μεγαλύτερου νησιού της περιοχής του Πετίτ τερ. Μιλάμε για γέννηση ή ενεργοποίηση ενός υποβρύχιου ηφαιστείου.
Αυτή τη στιγμή οι ερευνητές επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ ,μετρούν τους θύλακες στην Καλντέρα και τις διαφοροποιήσεις στη μορφολογία του πυθμένα. Είναι ενδιαφέρον αν παρουσιαστεί μείωση ή ανύψωση του μάγματος στους θύλακες, μας λέει και ο καθηγητής γεωολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Μετρούν επίσης αύξηση θερμοκρασίας υδάτων, διαφυγές αερίων, καθώς και μετακίνηση του μάγματος που σπάει τα πετρώματα και σπρώχνει ανεβαίνοντας . Πιέζει το μάγμα και ανυψώνεται ο πυθμένας της θάλασσας. Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον γεωλογικό φαινόμενο στη γειτονιά μας. Ενδεχομένως και καθώς υπολειπόμαστε όχι σε ερευνητές ούτε σε επιστήμονες αλλά σε τεχνολογικό εξοπλισμό και ερευνητικά σκάφη, να χρειαστούμε την υποστήριξη Διεθνών ερευνητικών σκαφών και τεχνολογικού εξοπλισμού, που θα αποτελέσουν μόνιμες πηγές επεξεργασίας δεδομένων.
Συραγώ Χορταριά