Το Δημοτικό Συμβούλιο που διεξήχθη στις 17 Φεβρουαρίου στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού καταστήματος του Δήμου Μαλεβιζίου είχε ένα κοινό παρανομαστή για όλους όσους τοποθετήθηκαν και ήταν πολλοί και με εμπεριστατωμένες απόψεις.
Το κυρίαρχο θέμα που έφερε πολλούς δημότες με πανό και μαύρες σημαίες μπροστά στην πόρτα του Δημαρχείου, αλλά και τα ψηφίσματα και οι τοποθετήσεις συνέκλιναν στην προάσπιση των συμφερόντων της περιοχής Τυλίσου ενόψει του επικείμενου έργου που έχει αδειοδοτηθεί για ΑΠΕ.
Ο Δήμος Μαλεβιζίου ψήφισε «όχι σε όλα» αναφορικά με την σχεδιαζόμενη φωτοβολταϊκή μονάδα στην περιοχή της Τυλίσου, ενώ ο Μενέλαος Μποκέας υπερτόνισε το ηχηρό όχι σεβόμενοι αυτό που ο Δήμος σηκώνει στις πλάτες του εδώ και 10ετίες
Όμως υπήρχαν γραμμές διαφοροποίησης που ο ενημερωμένος δημότης οφείλει πλέον να γνωρίζει καθώς τίποτα δεν πρέπει να γίνει δίχως τη σύμφωνη γνώμη αλλά και με γνώμονα το συμφέρον των κοινωνιών στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές του Στρούμπουλα.
Ο Δήμαρχος που έκανε την εισήγηση της παρουσίασης του έργου ΑΠΕ προέβει στην προάσπιση του έργου Διασύνδεσης Κρήτης- Αθήνας. «Έγινε ένα έργο που με την ολοκλήρωσή του αλλάζει το ενεργειακό αποτύπωμα στην περιοχή του Δήμου μας , καθώς πλέον η εποχή της απολιγνιτοποίησης έρχεται με γοργό βήμα και είναι αιτούμενο, να κλείσει η μονάδα στα Λινοπεράματα. Αυτό είναι το μεγάλο ανταποδοτικό όφελος που μας έχουν υποσχεθεί για την υποδοχή στο Μαλεβίζι του μεγάλου καλωδίου διασύνδεσης.
Ο Μενέλαος Μποκέας αναφέρθηκε στην περίοδο του 2015 , όπου ολοκληρώθηκε το γενικό χωροταξικό, και στο οποίο η Κορακιά «θυσιάστηκε» με την υπόσχεση ότι θα πήγαινε εκεί η ΔΕΗ. Η αλλαγή της ΔΕΗ με την ιδιωτικοποίησή της, δεν έφερε ποτέ ως τώρα την πολυπόθητη μεταφορά του εργοστασίου. Το 2015 το Μαλεβίζι που συγκεντρώνει ωφέλιμα χαρακτηριστικά για υβριδικές μονάδες ενέργειας , μπήκε στο επίκεντρο των ΑΠΕ. Ο τόπος «μπλάβισε», όπως είπε ο Δήμαρχος και προέβη σε αποστροφή του λόγου του στο ρητορικό ερώτημα.
«Σήμερα δικαιούται ουσιαστικά ανταποδοτικά ο Δήμος;»
«Ορίσαμε τεχνικό Σύμβουλο , το Πολυτεχνείο Κρήτης και πετύχαμε καθώς υπήρξαν επιπτώσεις με τους πυλώνες από Κορακιά προς Δαμάστα να υποστηρίξουμε την υπογειοποίησή τους , ένα έργο που τους κόστισε 20.000.000 αλλά έπρεπε να γίνει και με τις μελέτες επιπτώσεων του Πολυτεχνείου, το πετύχαμε. Έχουμε ξεκινήσει έναν αγώνα που παίζεται σε πολλά επίπεδα ώστε να διεκδικήσουμε πράσινη πραγματική μετάβαση για τον τόπο μας . Να μπορέσουμε με την αξιοποίηση του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου να αιτηθούμε την ελάφρυνση της ερνδοχώρας από τα σχέδια ΑΠΕ».
«Προσωπική μου δέσμευση να ελαφρύνουμε την ενδοχώρα είτε Τύλισος, είτε Κρουσώνα, είτε Αχλάδα , καθώς δε γίνεται όλα να τα σηκώσει στις πλάτες του το Μαλεβίζι Διεκδικούμε ενεργειακό χώρο, ώστε ως Δήμος να ελαφρύνουμε τον ευάλωτο πολίτη από το κόστος της ενέργειας και αν δεν δοθούν αυτά ως προαπαιτούμενο, δεν μπορούμε ως Δήμος να γνωμοδοτήσουμε για καμία ΑΠΕ».
Το λόγο έλαβε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Δημήτρης Πιτσικάκης, ο οποίος, δεν φάνηκε να αρνείται σε επιχειρηματίες την δυνατότητα τοποθέτησης ΑΠΕ, αλλά ζήτησε να γνωρίζουν οι δημότες τα ανταποδοτικά οφέλη από την παραχώρηση γης, ενώ η παράταξή του αρνείται να γίνει οτιδήποτε δίχως τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινοτήτων. Να υπάρξει διαβούλευση για τις δυνατότητες που πρέπει να απολαύσει ο Δήμος και οι δημότες και φυσικά να υπάρξει η σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών για τα έργα, τις προϋποθέσεις, τους όρους και την διεκδίκηση.
Το λόγο ακολούθως έλαβε ο Πρόεδρος κος Βασιλάκης Πρόεδρος Τυλίσου
Η Τύλισος δεν επιθυμεί ΑΠΕ- αντιπρότεινε για κανένα λόγο και με κανένα ανταποδοτικό.
Ο λόγος δόθηκε ακολούθως σε πολλούς ομιλητές. ο Εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημόκριτος Σαλούστρος , ο οποίος αναφέρθηκε στον ιδιωτικό χαρακτήρα των έργων και στην καταπάτηση της γης μας όπως ανέφερε από αρπακτικά που θησαυρίζουν με τα έργα διασύνδεσης , τα οποία προοιώνιζαν στην περιοχή του Δήμου εγκαταστάσεις ΑΠΕ. «Μέλημά τους είναι η πώληση φτηνής ενέργειας στο εξωτερικό ενώ δεν τους ενδιαφέρει το κόστος το οποίο καλούνται να πληρώσουν οι δημότες. Τόσο στην ενέργεια όσο και στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος στον ιστορικό χώρο της Τυλίσου και αλλού».
«Είναι σα να σου κλέβουν το πορτοφόλι και να σου δίνουν ένα εισιτήριο για το σπίτι σου», υποστήριξε ο Δημόκριτος Σαλούστρος. Μάλιστα αντέτεινε ότι όπως αναφέρει ο Διευθυντής της ΔΕΗ δεν πρόκειται να κλείσουν τα Λινοπεράματα.
Ακολούθως το λόγο έλαβε ο κος Χατζηδάκης ,πρώην κοινοτικός Σύμβουλος, ο οποίος υποστήριξε. «το 2015 , είχε παρθεί απόφαση να πάμε σε ήπιες μορφές ενέργειας , όμως ποτέ το εθνικό χωροταξικό δε σεβάστηκε το περιφερειακό χωροταξικό. Η ίδια η ΡΑΕ από τότε είχε δώσει πολλές προεγκρίσεις που δέσμευαν το 80% οικισμών στο Δήμο Μαλεβιζίου».
Η Κα Ευτυχία Νιράκη κατέθεσε ψήφισμα της τοπικής κοινότητας που στηρίζεται στην άρνηση της Τυλίσου να τοποθετηθούν μονάδες ΑΠΕ , στην ευρύτερη περιοχή καθώς ο τόπος με το ΦΕΚ 260 έχει χαρακτηριστεί ως τόπος εθνικής σημασίας φέρουσας ικανότητας πολιτιστικού και φυσικού ενδιαφέροντος και αυτό από μόνο του θέτει σοβαρό αντίβαρο στη ΜΠΕ.
Μίλησε για την ιστορικότητα του χώρου που περικλείει τέσσερα Μινωικά ιερά Κορφής , λατρευτικό σπήλαιο αλλά και ιδιαίτερους γεωλογικούς σχηματισμούς όπως το Βουλισμένο Αλώνι , σπήλαια και καταβόθρες και ζήτησε εκ μέρους των πολιτών την καταψήφιση οποιασδήποτε τοποθέτησης ΑΠΕ που αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του τόπου ενώ με ιδιαίτερα βλαβερές χημικές ενώσεις καταστρέφουν τον ήδη αποστραγγισμένο υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.
Ψήφισμα κατέθεσε και ο μελισσοκομικός συνεταιρισμός Ηρακλείου με τον εκπρόσωπό του Τσιγγένη Μιχάλη, που μίλησε για το τέλος της πρωτογενούς παραγωγής στην περιοχή με την εγκατάσταση ΑΠΕ, αλλά στο ίδιο κλίμα τοποθετήθηκαν και ο κος Τσαντήλας , εκπαιδευτικός και μέλος της Επιτροπής Αγώνα που υποστήριξε την αναβάθμιση της Τυλίσου για το οικιστικό και περιβαλλοντικό της μέλλον που δημογραφικά παρουσιάζεται δυσοίωνο, από τις μειωμένες εισροές μαθητών στις βαθμίδες εκπαίδευσης της κοινότητας και της ευρύτερης περιοχής.
Ο Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος κος Χουστουλάκης υποστήριξε ότι αγώνες και λαϊκές αποφάσεις είχαν γίνει και το 2012 αλλά φαίνεται ότι το στρατηγικό σχέδιο των ΑΠΕ ξεφεύγει από τα εθνικά μας σύνορα και αποφασίζεται σε επιτελεία άλλων δυνάμεων, όπως ανέφερε.
Για το θέμα τοποθετήθηκαν για το θέμα οι δημοτικοί σύμβουλοι Τυλίσου Γρηγόρης Περυσινάκης, Γιώργος Κουβίδης και Μιχάλης Ξυλούρης, έκφράζοντας άπαντες την αντίρρηση τους, όπως επίσης και οι Δημοτικοί σύμβουλοι Μιχάλης Αλμπαντάκης και Μανόλης Παπαδομανωλάκης.