Παρά τη γενικευμένη οργή της κοινής γνώμης για την τραγωδία των Τεμπών, η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να προηγείται στην πρόθεση ψήφου, αν και η συσπείρωσή της έχει μειωθεί σημαντικά στο 56%, σύμφωνα με τη νέα μέτρηση της ALCO που παρουσιάστηκε στο δελτίο ειδήσεων του Alpha.
Όλα τα κόμματα – με εξαίρεση τη Φωνή Λογικής και την Πλεύση Ελευθερίας – καταγράφουν απώλειες. Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει πτώση 1,2 μονάδων, παρά τη διατήρηση υψηλής συσπείρωσης (84%), με τις απώλειες να κατευθύνονται κυρίως προς τη ΝΔ και την Πλεύση Ελευθερίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην πέμπτη θέση με 7,3% στην πρόθεση ψήφου, πίσω από το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση, που επίσης καταγράφουν πτώση.
Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η άνοδος των αναποφάσιστων κατά τρεις μονάδες, όπως είχε συμβεί και αμέσως μετά την τραγωδία των Τεμπών, δείχνοντας τη συνεχιζόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών.
Οργή και δυσπιστία για τη διαχείριση των Τεμπών
Η έρευνα αποτυπώνει τον θυμό της κοινωνίας:
🔹 72% των πολιτών – ανάμεσά τους και το 43% των ψηφοφόρων της ΝΔ – θεωρούν ότι έγινε προσπάθεια συγκάλυψης στην υπόθεση των Τεμπών.
🔹 71% πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν διευκολύνει το έργο της Δικαιοσύνης.
🔹 Ωστόσο, η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη είναι ιδιαίτερα χαμηλή: το 44% δηλώνει ότι δεν την εμπιστεύεται καθόλου, ενώ το 23% την εμπιστεύεται «λίγο».
🔹 81% των πολιτών θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν έκανε όσα έπρεπε για να διασφαλίσει την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μετακινήσεων μετά την τραγωδία.
Τα ευρήματα καταδεικνύουν τη διατήρηση του πολιτικού προβαδίσματος της ΝΔ, αλλά και τη βαριά σκιά που ρίχνει η διαχείριση των Τεμπών στην κυβερνητική εικόνα, με την αμφισβήτηση των θεσμών και τη δυσπιστία των πολιτών να αυξάνονται.