Σήμερα, οι πολίτες της Ελλάδας τιμούν τη μνήμη των 57 θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, με μεγάλες συγκεντρώσεις στη Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της δεύτερης επετείου της τραγωδίας. Το συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα συγκέντρωσε πλήθος κόσμου, με ανθρώπους από όλες τις ηλικιακές ομάδες, και ιδιαίτερα νέους, φοιτητές και μαθητές, να συμμετέχουν ενεργά.
Η συγκέντρωση στην Αθήνα ξεκίνησε περίπου στις 11 το πρωί, με προσκλητήριο για τα θύματα. Από πολύ νωρίς, πολίτες και φορείς συγκεντρώθηκαν σε διάφορα σημεία, προκειμένου να πορευθούν συντεταγμένα προς το Σύνταγμα. Η ατμόσφαιρα ήταν γεμάτη συγκίνηση, καθώς συμφοιτητές και συγγενείς των θυμάτων διάβασαν τα ονόματα των αδικοχαμένων, με τη μάζα να φωνάζει "παρών" και "αθάνατοι".
Εκπρόσωποι των φοιτητών και των σιδηροδρομικών τόνισαν την ανάγκη για γρήγορη απονομή δικαιοσύνης και ασφαλείς μεταφορές, φωνάζοντας για τα δικαιώματα των πολιτών και ζητώντας να χυθεί φως στα αίτια του δυστυχήματος. Γονείς των θυμάτων εξέφρασαν τη θλίψη τους και την επιθυμία τους να υπάρξει δικαιοσύνη για τα παιδιά τους, με το πλήθος να ανταποκρίνεται με χειροκροτήματα σεβασμού.
Ωστόσο, η συγκέντρωση στα Σύνταγμα δεν ήταν χωρίς προβλήματα. Σημειώθηκαν επεισόδια όταν ομάδα αγνώστων επιτέθηκε στις αστυνομικές δυνάμεις, με βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα. Οι αστυνομικοί αντέτειναν με ρίψεις δακρυγόνων για να αποκαταστήσουν την τάξη.
Στη Θεσσαλονίκη, η κατάσταση ήταν παρόμοια, με μεγάλη συγκέντρωση κόσμου στο κέντρο της πόλης, για να τιμήσουν τα θύματα και να απαιτήσουν δικαιοσύνη. Ο εμπορικός κόσμος και οι χώροι πολιτισμού παρέμειναν κλειστοί σε ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα.
Στη διάρκεια της συγκέντρωσης, επεισόδια ξέσπασαν στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού, με ομάδα ατόμων να επιτίθεται στους αστυνομικούς, προκαλώντας αντίκτυπο σε μια γενικά ειρηνική εκδήλωση.
Η σημερινή ημέρα είναι μαρτυρία της συλλογικής ανάγκης της ελληνικής κοινωνίας να μην ξεχάσει τη τραγωδία των Τεμπών, και να επισημάνει την ανάγκη για ασφαλείς μεταφορές και απονομή δικαιοσύνης για τους ανθρώπους που χάθηκαν σε αυτή τη φονική εκδήλωση. Η δυναμική αυτή συμμετοχή στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας δείχνει τη συνεχιζόμενη ανησυχία και απαίτηση των πολιτών για αλλαγή και ασφάλεια στις μεταφορές.