Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρουσίασε τους κύριους άξονες της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας για την Αστυνομία, κατά την πρώτη συνεδρίαση των συναρμόδιων επιτροπών, στις οποίες κατατέθηκε προς επεξεργασία το νομοσχέδιο με τίτλο: «Αναδιοργάνωση της δομής της Ελληνικής Αστυνομίας και αναβάθμιση της εκπαίδευσης του ένστολου προσωπικού της – Εκσυγχρονισμός του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης υπόδικων, κατάδικων και κρατούμενων σε άδεια – Ρύθμιση θεμάτων κρατούμενων σε σωφρονιστικά καταστήματα και άλλες διατάξεις».
Όπως τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, το νομοσχέδιο αυτό έρχεται μετά από 25 χρόνια – απ’ όταν συγκροτήθηκε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ – και είναι πλέον αδήριτη η ανάγκη να επικαιροποιηθεί όλο το θεσμικό οικοδόμημα της αστυνομίας, ώστε να εκσυγχρονιστεί στο πλαίσιο και στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και της ασφάλειας της χώρας.
Ο υπουργός ανέφερε ότι από την ίδρυση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας το 2000, οι αρμοδιότητες της αστυνομίας έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ οι ανάγκες της κοινωνίας έχουν αυξηθεί, φέρνοντας ως παραδείγματα τη φύλαξη των συνόρων, την κοινωνική αστυνόμευση, τη βία ανηλίκων και την ενδοοικογενειακή βία.
Ειδική μνεία έκανε στις διατάξεις που αφορούν στα όπλα, τα πυρομαχικά και τους εκρηκτικούς μηχανισμούς, τονίζοντας την ανάγκη αυστηροποίησης της νομοθεσίας για την αποτροπή φαινομένων βίας, με αναφορά στη χρήση μαχαιριών από ανήλικους.
Επιπλέον, ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στην ίδρυση γενικής γραμματείας για την προστασία κρίσιμων υποδομών και στη δημιουργία νέων διευθύνσεων, όπως η Διεύθυνση Κοινωνικής Αστυνόμευσης και η Διεύθυνση Ακεραιότητας και Εσωτερικού Ελέγχου.
Η αντιπολίτευση άσκησε δριμεία κριτική στο νομοσχέδιο. Ο εισηγητής της μειοψηφίας, Γιώργος Μουλκιώτης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακή διαχείριση και αποτυχία στην ασφάλεια των πολιτών, ενώ ο Κώστας Μπάρκας από τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως νομικό κείμενο χωρίς συνοχή. Το ΚΚΕ, δια στόματος Νικολάου Παπαναστάση, έκανε λόγο για ενίσχυση του κατασταλτικού ρόλου της αστυνομίας στο πλαίσιο της επιθετικής στρατηγικής της Ε.Ε.
Ο Βασίλειος Γραμμένος από την Ελληνική Λύση υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο δεν δίνει λύση στα ουσιαστικά προβλήματα των Σωμάτων Ασφαλείας και των σωφρονιστικών καταστημάτων. Ο Νάσος Ηλιόπουλος από τη Νέα Αριστερά κατηγόρησε την κυβέρνηση για υπερσυγκεντρωτισμό και αναποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του εγκλήματος, ενώ η Ασπασία Κουρουπάκη από τη «Νίκη» εξέφρασε την άποψη ότι το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει τις σύγχρονες υβριδικές απειλές.
Η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας, Ελένη Καραγεωργοπούλου, έκανε λόγο για αστυνομική βία και ελλείψεις στην εκπαίδευση των αστυνομικών, επισημαίνοντας τη διεθνή καταδίκη της Ελλάδας για υποθέσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας.
Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, φιλοδοξεί να φέρει την Ελληνική Αστυνομία στον 21ο αιώνα, με έμφαση στον εκσυγχρονισμό της δομής, την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και τη χρήση της τεχνολογίας.