Αρχικά, οι ιατρικές στολές ήταν λευκές, συμβολίζοντας την καθαριότητα και την ιατρική ακεραιότητα. Ωστόσο, το 1914, ένας διακεκριμένος χειρουργός, ο οποίος ήταν ένθερμος υποστηρικτής της οπτικής αντίληψης κατά την χειρουργική διαδικασία, προτίμησε να φορέσει πράσινες στολές. Αυτή η απόφαση έφερε μία μεγάλη στροφή στη χειρουργική πρακτική, καθώς οι πράσινες και μπλε στολές άρχισαν σιγά-σιγά να αντικαθιστούν τις λευκές.
Ο λόγος που συνέβη κάτι τέτοιο, είναι ότι κατά τη διάρκεια των εγχειρήσεων, το λευκό χρώμα των στολών των χειρουργών μπορεί να τυφλώσει για λίγες στιγμές το χειρουργό, όταν θα πάρει το βλέμμα του από το σκούρο χρώμα του αίματος στις λευκές στολές των συναδέλφων του.
Οι χειρούργοι φορούν μπλε ή πράσινες στολές για διάφορους πρακτικούς λόγους. Ένας βασικός λόγος είναι ότι αυτά τα χρώματα βοηθούν στη μείωση της οπτικής κόπωσης και βελτιώνουν την οπτική αντίθεση στο χειρουργείο. Το μπλε και το πράσινο είναι χρώματα που βρίσκονται αντίθετα στο χρωματικό φάσμα με το κόκκινο του αίματος, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για να αντισταθμίζουν το έντονο κόκκινο του αίματος.
Αυτό βοηθά τους χειρούργους να επικεντρωθούν καλύτερα κατά τη διάρκεια των διαδικασιών και μειώνει την πιθανότητα οφθαλμικής κόπωσης από το έντονο κόκκινο των ιστών. Επιπλέον, οι μπλε και πράσινες στολές είναι λιγότερο ευαίσθητες στους λεκέδες και πιο εύκολες στη διατήρηση της καθαριότητας σε σχέση με τις λευκές στολές.
Κατά συνέπεια με αυτές τις στολές μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα σφαλμάτων κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.
φωτό:αρχείου