Ερευνητές φαίνεται να έχουν ανακαλύψει πώς η κοινή ασπιρίνη μπορεί να αναστείλει την εξάπλωση του καρκίνου. Πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι το φάρμακο ενισχύει τη δυνατότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να προσανατολίζεται κατά των καρκινικών κυττάρων, οδηγώντας σε μια εκπληκτική και ενδιαφέρουσα ανακάλυψη. Σύμφωνα με δεδομένα που συλλέχθηκαν πριν από πάνω από μια δεκαετία, οι άνθρωποι που κατανάλωναν 1 ασπιρίνη καθημερινά είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης αν είχαν διαγνωστεί με καρκίνο.
Πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό;
Ένα τμήμα της άμυνας του ανοσοποιητικού, γνωστό ως Τ-κύτταρο, έχει την ικανότητα να εισέρχεται και να καταστρέφει τον καρκίνο που έχει μετασταθεί. Η μελέτη αποκάλυψε ότι τα αιμοπετάλια, που φυσιολογικά συμβάλλουν στην αναστολή της αιμορραγίας, καταστέλλουν τα Τ-κύτταρα, καθιστώντας δυσκολότερη την απομάκρυνση του καρκίνου.
Η ασπιρίνη παρεμβαίνει στη λειτουργία των αιμοπεταλίων και δραστικά μειώνει την επιρροή τους στα Τ-κύτταρα, επιτρέποντάς τους έτσι να πολεμούν πιο αποτελεσματικά τον καρκίνο.
Αν και τα αποτελέσματα της μελέτης είναι πραγματικά εντυπωσιακά, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η αυτοσυνταγογράφηση ασπιρίνης δεν είναι ασφαλής χωρίς ιατρική συμβουλή.
Η ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, όπως εσωτερική αιμορραγία και εγκεφαλικά επεισόδια. Επιπλέον, δεν έχει διαπιστωθεί αν ο μηχανισμός αυτός ισχύει για όλους τους τύπους καρκίνου ή αν περιορίζεται σε ορισμένους.
Ο καθηγητής Ραχούλ Ροϊτσαντούρι από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ υπογραμμίζει ότι η ασπιρίνη ενδεχομένως να είναι πιο αποτελεσματική στους καρκίνους που έχουν διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μετά από θεραπείες όπως η χειρουργική επέμβαση, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση τυχόν υπολειπόμενων καρκινικών κυττάρων.
φωτό αρχείου