Ο γαστρονομικός οδηγός Taste Atlas ανέδειξε τα 100 κορυφαία τοπικά ψάρια και θαλασσινά στην Ευρώπη, με πέντε ελληνικά προϊόντα να κερδίζουν μια θέση στη λίστα. Ο τόνος Αλοννήσου εντυπωσίασε κατακτώντας την τέταρτη θέση, ακολουθούμενος από τα ισπανικά μύδια.
«Το ελληνικό νησί της Αλοννήσου φημίζεται για τον εξαιρετικό τόνο του. Το ψάρι προέρχεται από τα νερά του Αιγαίου Πελάγους που περιβάλλουν το νησί από τους ντόπιους ψαράδες και αποτελείται κυρίως από λευκό τόνο (alalunga) και κιτρινόπτερο τόνο. Αμέσως μετά την αλίευσή του, ο τόνος περνάει από μια διαδικασία συντήρησης ακολουθώντας παραδοσιακές μεθόδους που εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια στο νησί. Ο φρέσκος τόνος καθαρίζεται και μαγειρεύεται σε θαλασσινό ή αλατισμένο νερό πριν τοποθετηθεί σε γυάλινα βάζα με ελαιόλαδο, ηλιέλαιο ή νερό», αναφέρει το Taste Atlas.
Στη 14η θέση συναντάμε τη λακέρδα, ένα αγαπημένο συνοδευτικό για ούζο στα ελληνικά καφενεία, αλλά και δημοφιλές στην Τουρκία. Ο ελληνικός ξιφίας κατέλαβε την 16η θέση, ενώ το αυγοτάραχο Μεσολογγίου βρίσκεται χαμηλότερα στη λίστα.
Στα 100 καλύτερα ψάρια και θαλασσινά είναι και τα σαφρίδια, το λιπαρό ψάρι με το ασημένιο σώμα.
φωτό pixabay