Μνημόνιο συνεργασίας που επικαιροποιεί τη συμφωνία του 1991, ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες και να παράγει μετρήσιμα αποτελέσματα υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας με την Κύπρια ομόλογό του Μαρία Παναγιώτου, κατά τη διάρκεια τριήμερης επίσκεψής του στη Λευκωσία.
Μέσα από την κοινή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου προτάσσονται δράσεις για την από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων και προβλημάτων που δημιουργεί η νέα εποχή στον πρωτογενή τομέα, με κυριότερα τα προβλήματα της κλιματικής κρίσης.
Στόχος, η δημιουργία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενός μηχανισμού που θα διασφαλίζει την ανθεκτικότητα της αγροτικής παραγωγής ώστε να μείνει ζωντανός ο πρωτογενής τομέα. Όπως δήλωσε ο κ. Τσιάρας με πρωτοβουλία της Ελλάδας και της Κύπρου έχει ξεκινήσει προσπάθεια, την οποία πλέον στηρίζουν τα κράτη της Μεσογείου (ομάδα των MED9) για δημιουργία ενός χρηματοδοτικού εργαλείου, εκτός της ΚΑΠ, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η κλιματική κρίση. Επίσης ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι στηρίζει την πρωτοβουλία της Κύπριας ομολόγου του για να ενταχθούν στην πολιτική της ΕΕ δράσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η έλλειψη αρδευτικού νερού, μέσα από επιλογές της αφαλάτωσης και της αποθήκευσής του, όπως ενδεικτικά ανέφερε η κυρία Παναγιώτου. Στόχος είναι, είπε η Κύπρια υπουργός, οι τρόποι αυτοί διαχείρισης των υδάτινων πόρων να μετουσιωθούν και σε νομοθεσία.
Το νέο Πρόγραμμα Συνεργασίας 2025-2027, που υπεγράφη, τόνισε ο κ. Τσιάρας πως δεν είναι μια τυπική διαδικασία. Είναι μια στοχευμένη πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των αγροτών και αγροτισσών μας και διαμορφώνει ένα πιο ισχυρό πλαίσιο συνεργασίας. Στόχος είναι η αμοιβαία ανταλλαγή τεχνογνωσίας, η ενίσχυση της έρευνας και η προώθηση κοινών δράσεων που θα παράγουν άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα, δήλωσαν οι δύο υπουργοί.
Στο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο υπουργοί, υπάρχει πρόνοια για αμοιβαία ανταλλαγή τεχνογνωσίας στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία και την ενσωμάτωσή τους στον πρωτογενή τομέα, με στόχο πάντα την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς του και της ανταγωνιστικότητάς του.