Σε μια παραγωγική και κρίσιμη συνομιλία, οι πρόεδροι της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, συμφώνησαν σε μια σειρά μέτρων αποκλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Κύρια σημεία της συμφωνίας:
- Πάγωμα επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας για 30 ημέρες.
- Ανταλλαγή 175 αιχμαλώτων πολέμου από κάθε πλευρά στις 19 Μαρτίου, καθώς και η παράδοση 23 βαριά τραυματισμένων Ουκρανών στρατιωτών από τη Ρωσία.
- Συγκρότηση ομάδων ειδικών από τις δύο χώρες για την ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης.
- Διαπραγματεύσεις για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα.
Η Μόσχα, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, υπογράμμισε πως η διακοπή της ξένης στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της εκεχειρίας και την πρόοδο των ειρηνευτικών διαδικασιών.
Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως η σύγκρουση "θα έπρεπε να έχει τερματιστεί προ πολλού" και ανακοίνωσε την έναρξη παράλληλων διαπραγματεύσεων για τη Μέση Ανατολή και τη διακοπή της διάδοσης στρατηγικών όπλων.
Θετικό βήμα ή διπλωματικό παιχνίδι;
Η επικοινωνία αυτή δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία για τη μείωση των εχθροπραξιών, ωστόσο παραμένουν σοβαρά ερωτήματα για τη βιωσιμότητα των συμφωνιών και την πραγματική πρόθεση των δύο πλευρών να επιτύχουν μόνιμη ειρήνη.
Η δέσμευση για τακτική επαφή μεταξύ Πούτιν και Τραμπ θα είναι καθοριστική για την πορεία των εξελίξεων, ενώ η πρακτική εφαρμογή των συμφωνηθέντων θα δοκιμάσει τη διαπραγματευτική ειλικρίνεια των δύο ηγετών.