Στο maleviziotis radio , και στην εκπομπή του Σαββάτου «Μαλεβιζιώτικος Παλμός», με τη Συραγώ Χορταριά, μας δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον Γιώργο –Μιχαήλ Παναγιωτάκη, που από την κατάλληλη θέση , του Προϊσταμένου του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Αθλητισμού , στο Δήμο Μαλεβιζίου, πλέον υπηρετεί με τον πλέον συνεπή και δόκιμο τρόπο, τον τόπο μας.
Με πλείστους τίτλους στον τομέα κοινωνικών επιστημών αλλά και εμπειρία που στο Δήμο Κρουσώνα ξεκινά από το 1991ο κος Παναγιωτάκης, με σεβασμό στις ηλικίες, της σοφίας και της προσφοράς, δίνει έναν συνεχή αγώνα, αυτή τη φορά με την ερευνητική του εργασία «Γηράσκω αεί διδασκόμενος», να βελτιώσει τις συνθήκες, φροντίδας και προστασίας στα ΚΑΠΗ, στα ΚΗΦΗ αλλά και στο σύνολο των κοινωνικών μας δομών.
Ενάντια στην αποανάπτυξη του κοινωνικού κράτους, ο ίδιος παρεμβαίνοντας στα πεδία που τον αφορούν με την πολύ καλή και ενεργή ομάδα του Δήμου, πετυχαίνει πολλές φορές από ιδίους πόρους, με τη συμβολή της Δημοτικής Αρχής , να δώσει το κάτι παραπάνω , από τα πολλά που απαιτούνται.
Ο διδάκτορας κος Παναγιωτάκης στο πανεπιστήμιο Frederick της Κύπρου, κάνει ένα άνοιγμα αναφοράς, στις καινοτόμες πρακτικές των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών, στις οποίες εδώ και πολλά χρόνια με πρώτη την Τουλούζ στη Γαλλία, λειτουργούν Πανεπιστήμια για την 3η ηλικία.
«Η παιδεία στο λαό», διεκδίκησαν οι Γάλλοι, από το 1972, λίγο μετά το μανιφέστο του Μάη του 1968, και κάνουν βήματα, προς την διατήρηση μέσω Παιδείας και Εκπαίδευσης δεξιοτήτων , στη διατήρηση, με εξάσκηση, της νοητικής λειτουργίας, στις ηλικίες που στην Ελλάδα , ο ηλικιωμένος καταδικάζεται στη σιωπή.
Ο κος Παναγιωτάκης, φέρνει στης συζήτηση τις απόψεις του Πάουλο Φρέιρε- Παιδαγωγού και φιλοσόφου.
«Η Παιδεία είναι μια άσκηση ελευθερίας». «Ο λαός αν δεν εκπαιδευτεί, δεν μπορεί να απελευθερωθεί από τα δεινά και τα απωθημένα». Αν και υπάρχουν τα ΚΑΠΗ, είναι στο χώρο της μη τυπικής εκπαιδευτικής ενασχόλησης γνώσεων, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συνδέει την αναγκαιότητα ίδρυσης τυπικής Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης για τους ηλικιωμένους, ακόμα και με την αποτροπή της εκδήλωσης άνοιας ή και Alzheimer του,
Όμως τι έχει γίνει στον τομέα αυτό στην Ελλάδα έως τώρα;
Ο κος Παναγιωτάκης αναφέρεται στην λειτουργία του 1ου Πανεπιστημίου, προϊόντος διαδημοτικής σύμπραξης από το ΚΕΚ Νεφέλη, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ακόμη ενός Πανεπιστημίου, στην Αθήνα με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Σε αυτά προσφέρονται ψηφιακές δεξιότητες , γνώσεις σε θέματα υγείας, Πολιτισμού, φιλοσοφίας, και τέχνης.
Τα πεδία, που όπως προέκυψε και από την ερευνητική διατριβή, απλώνονται σε μια ευρεία γκάμα ενδιαφερόντων, όπως αυτά αναδείχτηκαν από την ποσοτική και ποιοτική έρευνα σε δείγμα 400 γυναικών και ανδρών, από τις δομές της Περιφέρειας Κρήτης.
Με διαφοροποιήσεις σχετικές και κλίση προς τη φιλοσοφία και την Τέχνη στις γυναίκες αλλά και νέες καινοτόμες πρακτικές, όπως τη ρομποτική, οι ηλικιωμένοι, επιθυμούν να γνωρίσουν και να συμβαδίσουν με τα τεκταινόμενα της εποχής μας.
Το ΙΝΕΔΙΒΙΜΜ οφείλει να προωθήσει τα αιτήματα, και οι Περιφέρειες , να ασχοληθούν με τη δημιουργία Πανεπιστημίων για την 3η ηλικία, καθώς χώρες γειτονικές, ακόμα και η Βουλγαρία, η Ιταλία σε πολύ μεγάλο βαθμό, καθώς έχει ακόμα μεγαλύτερη γήρανση πληθυσμού από την Ελλάδα, η Κύπρος και όλες οι ευρωπαϊκές μεγάλες πόλεις, διαμορφώνουν Πανεπιστήμια που δε στοχεύουν στην απόκτηση πτυχίου με εξετάσεις αποστήθισης, αλλά στην καλλιέργεια του πνεύματος και της ψυχικής ανθεκτικότητας των ανθρώπων της τρίτης αλλά και της τέταρτης ηλικίας.
Μάλιστα υπάρχει και Διεθνής Ένωση αυτών των Πανεπιστημίων , που επικυρώνει με την εγγραφή τους τα Πανεπιστήμια και μέσα από ερευνητικά προγράμματα, προσφέρει ανατροφοδότηση στα Πανεπιστήμια και καινοτόμες ιδέες και πρακτικές, ανά τέσσερα χρόνια. Στην Περιφέρεια Κρήτης, οι ηλικιωμένοι. στις δομές , ζητάνε σε ποσοστό πάνω από 98%, την ίδρυση πανεπιστημίων. Καθίσταται επιτακτική ανάγκη, καθώς υπάρχει μεγάλος αναλφαβητισμός στην τέταρτη κυρίως ηλικία, που πρέπει να καταπολεμηθεί και φυσικά σε ακόμα υψηλότερα ποσοστά, ψηφιακός αναλφαβητισμός. Κι ενώ στο εξωτερικό, οι δομές αυτές, τυγχάνουν χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά εργαλεία, στη χώρα μας δεν έχουν γίνει οι ενέργειες ώστε να εξασφαλιστούν αυτά τα ποσά για Πανεπιστήμια 3ης ηλικίας.
Εξάλλου, αυτές οι δομές, δίνουν ελπίδα και αποτελούν όνειρο για τους ανθρώπους μας. Στην Ελλάδα έχουμε αργήσει πολύ, θα πρέπει να δοθούν προγράμματα από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, τα οποία θα υλοποιηθούν για όλους τους Δήμους και τα πρόσωπα, τονίζει ο κος Παναγιωτάκης.
Μάλιστα μεταξύ του Δήμου Μαλεβιζίου και της υπεύθυνης της Εταιρείας Alzheimer πρόσφατα υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας, ενώ ο Δήμαρχος κος Μενέλαος Μποκέας αλλά και ο κος Σπύρος Καπετανάκης, προσφέρουν υλικό και τεχνική υποδομή για την ενδυνάμωση της μνήμης , των ανθρώπων μας.
Παρακολουθείστε ολόκληρο το ηχητικό της συνέντευξης.