Ανάρτηση στη σελίδα Μετεωκρήτες αναδεικνύει την απορία της Δ.Σ σχετικά με το φαινόμενο του αφρού που παρατηρείται σήμερα στην παραλία της Αμμουδάρας. Στην ανάρτηση γράφεται: «Καλημερούδια!!! Αγαπώ τη θάλασσα όλες τις εποχές!!!! Φτάνοντας το κύμα μέχρι έξω έβγαλε αυτό σαν σαπουνάδα… ξέρει κάποιος τι είναι;».
Συνήθως ο αφρός στη θάλασσα σχηματίζεται συνήθως από τις αντιστάσεις των κυμάτων και την παρουσία οργανικών υλικών, όπως φυτικά ή ζωικά υπολείμματα, καθώς και από την ποιότητα του νερού και την ύπαρξη ρύπων. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να σχετίζεται με αυξημένες ποσότητες φυτοπλαγκτού ή άλλες φυσιολογικές διαδικασίες του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Η ανησυχία είναι δικαιολογημένη, ιδίως αν η κατάσταση επαναλαμβάνεται και εάν υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την ποιότητα του νερού.
Ο θαλασσινός αφρός αποτελεί ένα φυσικό φαινόμενο που εμφανίζεται κυρίως μετά από καταιγίδες και είναι συχνό στον Ειρηνικό Ωκεανό. Αποτελείται από νερό, αέρα και μικρά σωματίδια, λιπίδια. Για την δημιουργία του ευθύνονται χημικές ουσίες, εκκρίσεις από φύλλα, νεκρά φυτά και άλατα, τα οποία βρίσκονται σε αποσύνθεση στο βυθό της θάλασσας και με τα δυνατά θαλάσσια ρεύματα αναμιγνύονται και σχηματίζουν φυσαλίδες, οι οποίες ενώνονται και μετατρέπονται σε αφρό.
Τι είναι όμως ο θαλασσινός αφρός και από που προέρχεται – Σύμφωνα με το wikipedia
Θαλασσινός αφρός ή αφρός παραλίας, γνωστός επίσης και ως σπείρα, είναι ένας τύπος αφρού που δημιουργείται από την ανατάραξη του θαλασσινού νερού, ιδιαίτερα όταν αυτό περιέχει υψηλότερες συγκεντρώσεις διαλυμένων οργανικών ουσιών (συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών, λιγνινών και λιπιδίων) που προέρχονται από πηγές όπως η εξωτερική αποδόμηση των ανθισμάτων φυκιών. Αυτές οι ενώσεις μπορούν να δρουν ως επιφανειοδραστικά ή αφρωδικά μέσα. Καθώς το θαλάσσιο νερό αναταράσσεται από τα σπασμένα κύματα στη ζώνη κυμάτων κοντά στην ακτή, τα επιφανειοδραστικά υπό αυτές τις ταραχώδεις συνθήκες παγιδεύουν αέρα, δημιουργώντας επίμονες φυσαλίδες που κολλούν μεταξύ τους μέσω της επιφανειακής τάσης.
Ο θαλασσινός αφρός είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και ποικίλει ανάλογα με την τοποθεσία και την πιθανή επιρροή του γύρω θαλάσσιου, γλυκού νερού και/ή χερσαίου περιβάλλοντος. Λόγω της χαμηλής πυκνότητάς του και της επιμονής του, ο αφρός μπορεί να μεταφέρεται από ισχυρούς ς ανέμους προς την παραλία. Ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η παραγωγή, μεταφορά ή διαρροή προϊόντων πετρελαίου ή απορρυπαντικών, μπορούν επίσης να συμβάλουν στη δημιουργία θαλασσινού αφρού.