Μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη στιγμή έλαβε χώρα στην πρόσφατη εκδήλωση για την επέτειο της 17ης Μαρτίου 1821, που διοργανώθηκε στην Αερόπολη. Η παρουσία του Παύλου Ντε Γκρες, καθώς και ο τρόπος που οι τοπικοί φορείς και οι διοργανωτές τον υποδέχτηκαν, έχουν προκαλέσει πολλές συζητήσεις.
Η επίμαχη στιγμή αφορά μια μαντινάδα που τραγούδησε ένας δημοφιλής κρητικός καλλιτέχνης. Η μαντινάδα παρέπεμπε σε αναχρονιστικές αναφορές, με την αναφορά στους τίτλους όπως «Πρίγκιπα» και «Βασιλιά».
«Τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι. Πρίγκιπα Παύλο Βασιλιά ο ελληνισμός σε θέλει», ανέφερε χαρακτηριστικά υπό τους ήχους της λύρας και του λαούτου ο Κρητικός καλλιτέχνης.
Τα λόγια του καλλιτέχνη μπορεί να έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό από κάποιους, αλλά προκάλεσαν ανησυχία σε άλλους που πιστεύουν ότι η σύγχρονη Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει πέρα από τις παλιές μοναρχίες και την βασιλεία. Η εκδήλωση κάλυψε ένα ιστορικό γεγονός, και αυτό φαίνεται να έχει συνοδευτεί από συγκρούσεις αξιών σχετικών με το παρελθόν και το παρόν της Ελλάδας.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν της επετείου της Επανάστασης, ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, Πέτρος Ανδρεάκος, τόνισε τη σημασία της φιλοξενίας, λέγοντας: «Πιστεύοντας ότι εδώ μέσα βρισκόμαστε μόνο Έλληνες, έχει δικαίωμα ο καθένας μας να πιστεύει ό,τι θέλει. Όμως, εγώ προσωπικά, πιστεύω ότι οι τίτλοι δεν πεθαίνουν και ακολουθούν τον άνθρωπο σε όλη του τη ζωή. Έτσι λοιπόν, υποδέχομαι τον πρίγκιπα Παύλο», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσδιορίζοντας την ανάγκη για σεβασμό στην ιστορία και την κληρονομιά.
Στην ίδια εκδήλωση, η επίτιμη πρόεδρος του Σώματος Απόδοσης Τιμών του Δήμου Ανατολικής Μάνης, Αθηνά Αδρεάκου, προσέφερε στον γιο του τέως βασιλιά τη σημαία της Επανάστασης, διακοσμημένη με μια βασιλική κορώνα στο κέντρο. «Υψηλότατε», τον προσφώνησε, και πρόσθεσε: «Το Σώμα Απόδοσης Τιμών του Δήμου Ανατολικής Μάνης με σεβασμό, συγκίνηση, αγάπη και περηφάνια σας προσφέρει το δώρο μας, το οποίο είναι σύμβολο της σημερινής ημέρας». Παράλληλα, παρόμοιες προσφωνήσεις έγιναν και από τον Μητροπολίτη Μάνης Χρυσόστομο, ο οποίος αναφέρθηκε στον Παύλο Ντε Γκρες ως «υψηλότατο».
Από την πλευρά του, ο Παύλος Ντε Γκρες απηύθυνε λόγια ευχαριστίας: «Ευχαριστώ πάρα πολύ που μου κάνετε αυτό το δώρο σήμερα. Είναι ιδιαίτερη τιμή να είμαι εδώ μαζί σας, γιατί η πατρίδα είναι το παν για εμένα. Η θρησκεία και η πατρίδα είναι αυτό που μας κρατάει όλους μαζί. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ζήτω η Ελλάς, ζήτω και η Μάνη».
Δείτε το βίντεο για περισσότερες λεπτομέρειες.