Η ανάπτυξη και μετατροπή των υφιστάμενων επιχειρηματικών πάρκων σε οικολογικά, με «πράσινα» έργα υποδομής και εξασφάλιση επαρκών δικτύων, όπως ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, κ.α. στα πρότυπα διεθνών πρακτικών, είναι κεντρικός στόχος της ΕΤΒΑ.
Θεωρείται ως το αποτελεσματικότερο μέσο για τη μετάβαση της βιομηχανίας σε ένα υπόδειγμα κυκλικής οικονομίας και βιώσιμης ανάπτυξης.
Σημειώνεται ότι όλες οι κατηγορίες επιχειρηματικών πάρκων (τύπου Α1, τύπου Α2, Τεχνόπολη, επιχειρηματικό πάρκο εξυγίανσης ή επιχειρηματικό πάρκο μεμονωμένης μεγάλης μονάδας) μπορούν να χαρακτηριστούν ως «οικολογικό πάρκο» εφόσον αποτελούν χώρους δραστηριοτήτων με τις οποίες επιτυγχάνονται μετρήσιμοι περιβαλλοντικοί στόχοι.
Αυτοί οι στόχοι σύμφωνα με το ΑΠΕ αφορούν σε βασικούς δείκτες αποδοτικότητας ως προς:
- Την χρήση ενέργειας
- Την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
- Την επαναξιοποίηση και αξιοποίηση πρώτων υλών και υδάτων γης
- Τις επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και την κυκλική οικονομία
Τη σημασία της ανάπτυξης οικολογικών πάρκων υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ, Αθανάσιος Ψαθάς, σε πρόσφατη εκδήλωση, όπου παρουσιάστηκε η μελέτη της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.
Η ύπαρξη οργανωμένων υποδοχέων μεταποιητικών δραστηριοτήτων μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της παραγωγικότητας και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, προάγοντας έτσι τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας.
Τα οφέλη από την ανάπτυξη των επιχειρηματικών πάρκων καθιστούν απαραίτητη την προώθηση δράσεων για τον εκσυγχρονισμό τους, το σχεδιασμό νέων, και την παροχή κινήτρων για τη μετεγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων.
Η βελτίωση του χωροταξικού σχεδιασμού, με εκσυγχρονισμό των χρήσεων γης εντός των επιχειρηματικών πάρκων, καθώς και η θεσμοθέτηση κανόνων μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη βιώσιμων επιχειρηματικών πάρκων.
Η αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων επιχειρηματικών πάρκων, καθώς και η δημιουργία νέων, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην εξάλειψη του φαινομένου της διάσπαρτης δόμησης και την προστασία του περιβάλλοντος.
Η διάθεση ευέλικτων χρηματοδοτικών μηχανισμών είναι σημαντική για την υλοποίηση δράσεων και επενδυτικών έργων. Το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0» μπορεί να στηρίξει τέτοιες επενδύσεις.
Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. έχει υπό διαχείριση 27 βιομηχανικές περιοχές, με περίπου 2.300 επιχειρήσεις και 60.000 εργαζόμενους. Η συνολική συμβολή των επιχειρηματικών πάρκων στο ΑΕΠ της χώρας εκτιμάται σε περίπου 10,7 δισεκ. ευρώ για το 2022, που αντιστοιχούν σε 5,2% του ΑΕΠ.