Παραμονή του Αγίου Φανουρίου και οι “φανουρόπιτες” έχουν την τιμητική τους!
Η φίλη του maleviziotis gr. κ. Κλειώ Κ. μας αφηγήθηκε το εξής περιστατικό:
“Είχα κι εγώ το τάμα μου στον Άγιο Φανούριο και όταν ήρθε η ώρα έφτιαξα την “πίτα” μου.Δεν ήξερα όμως ότι πρέπει να ακολουθήσω συγκεκριμένη συνταγή και κυρίως νηστίσιμη και έτσι έφτιαξα,με πολλή φροντίδα πάντως,ένα κέικ! Πηγαίνοντας χαρούμενη στον Άγιο Φανούριο στην Αλικαρνασσό Ηρακλείου και προσφέροντας την “πίτα” μου στους πιστούς πρόσεξα ότι ήταν λίγο διαστακτικοί ή ότι απέφευγαν να πάρουν και στενοχωρήθηκα…Ευτυχώς μια από τις γυναίκες που βοηθούσαν εκεί στην εκκλησία μου εξήγησε το λάθος μου και μάλιστα μου έδωσε και τη συνταγή της Φανουρόπιτας!”
Η συγκεκριμένη συνταγή είναι η εξής:
ΥΛΙΚΑ
1 ποτήρι λάδι
1ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
4 κουταλάκια ρακή
1/2 ποτήρι καρύδια σε μικρά κομμάτια
1/2 ποτήρι μήλο σε κομματάκια
1/2 ποτήρι σταφίδες
1 κουταλάκι κανέλα κ γαρύφαλλο (το γαρύφαλλο σε μικρή ποσότητα γιατί “πικρίζει”)
1 κουταλάκι μπέικιν
1 κουταλάκι σόδα
1/2 κιλό αλέύρι
σουσάμι (για πασπάλισμα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού.Χτυπάμε με το αναδευτήρι το λάδι με τη ζάχαρη και μετά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά αφήνοντας τελευταίο το αλεύρι.Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί μας και πασπαλίζουμε με αλέυρι.Βάζουμε το μείγμα στο ταψί και στην επιφάνειά του σκορπίζουμε το σουσάμι.Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 35-40 λεπτά περίπου.