Στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα υπάρχουν αμέτρητες φανταστικές συνταγές που είναι κατάλληλες για περιόδους νηστείας. Είναι υγιεινές, νόστιμες και εύκολες στην εκτέλεσή τους.Στη συνταγή αυτή συνδυάζεται το κουνουπίδι γιαχνί με φασόλια χάντρες, που ταιριάζουν υπέροχα.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κλασικά φασόλια που ίσως έχουμε στο σπίτι.
Το κουνουπίδι αξίζει μια θέση στο διαιτολόγιό μας, χάρη στην υψηλή διατροφική του αξία και τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει στην υγεία.
Πρώτα το βράζουμε για 2-3 λεπτά, να μαλακώσει λίγο, και στη συνέχεια το στραγγίζουμε καλά πριν το προσθέσουμε στο φαΐ μας.
Συνταγή για κουνουπίδι γιαχνί με φασόλια χάντρες
Υλικά για 4 μερίδες
- 250 γρ. φασόλια χάντρες
- 370 γρ. κουνουπίδι, κομμένο σε φουντίτσες (σχετικά μεγάλες για να μη λιώσουν)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 5 κόκκους μπαχάρι
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 2 φύλλα δάφνη
- 200 ml ζεστό νερό
- 1 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
- 1 κ.γ. πετιμέζι
- 2 κ.σ. πελτές ντομάτας
- 150 ml ντομάτα
- 2-3 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Βάζουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ σε μπολ και τα μουλιάζουμε.
Το επόμενο πρωί τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Καλύπτουμε με μπόλικο φρέσκο νερό και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 40-45 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν σωστά.
Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
Σε μια μεσαία κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό και την τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν έρθει σε βράση, προσθέτουμε αλάτι και ζεματίζουμε το κουνουπίδι για 3 λεπτά. Σουρώνουμε και το αφήνουμε να στραγγίξει από τα νερά για λίγα λεπτά.
Τοποθετούμε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε 4 κ.σ. από το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί, σοτάρουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας. Αφού αρχίσει να μαλακώνει, προσθέτουμε και το σκόρδο, τη δάφνη, το μπαχάρι και το ξυλάκι κανέλας.
Προσθέτουμε το κουνουπίδι, λίγο αλατοπίπερο, και ανακατεύουμε απαλά για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε τα φασόλια, ανακατεύουμε απαλά να απλωθούν στην κατσαρόλα και προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ και το ζεστό νερό.
Προσθέτουμε το ξύδι και το πετιμέζι, δοκιμάζουμε τη σάλτσα και προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο κατά βούληση.
Μόλις πάρει βράση το φαΐ, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε –κουνώντας περιστασιακά την κατσαρόλα για να αποφύγουμε το ανακάτεμα με κουτάλι– για περίπου 10-15 λεπτά.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και τον μαϊντανό και σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για πέντε λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και σε λίγο σερβίρουμε.
ow.gr