Μια νέα οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνιστά την αποφυγή των υποκατάστατων της ζάχαρης για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος.
Ο Π.Ο.Υ είπε ότι μια συστηματική ανασκόπηση των διαθέσιμων στοιχείων είχε δείξει ότι η χρήση γλυκαντικών χωρίς ζάχαρη, ή NSS, «δεν προσφέρει κανένα μακροπρόθεσμο όφελος στη μείωση του σωματικού λίπους σε ενήλικες ή παιδιά».
Η ανασκόπηση έδειξε επίσης ότι ενδέχεται να υπάρχουν «δυνητικές ανεπιθύμητες ενέργειες» από τη μακροχρόνια χρήση υποκατάστατων ζάχαρης, όπως αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων.Στην ανασκόπηση συμπεριλήφθηκαν συνολικά 283 μελέτες.
«Η αντικατάσταση των ελεύθερων σακχάρων με NSS δεν βοηθά στον έλεγχο του βάρους μακροπρόθεσμα. Οι άνθρωποι πρέπει να εξετάσουν άλλους τρόπους για να μειώσουν την πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων, όπως η κατανάλωση τροφών με φυσικά σάκχαρα, όπως φρούτα, ή τρόφιμα και ποτά χωρίς ζάχαρη», δήλωσε ο Francesco Branca, διευθυντής του ΠΟΥ για θέματα διατροφής και ασφάλειας τροφίμων.
Η σύσταση περιελάμβανε συνθετικά γλυκαντικά χαμηλών ή καθόλου θερμίδων και φυσικά εκχυλίσματα, τα οποία μπορεί να τροποποιηθούν χημικά, όπως ακεσουλφάμη Κ, ασπαρτάμη, αντβαντάμη, κυκλαμικά, νεοτάμη, σακχαρίνη, σουκραλόζη, στέβια και παράγωγα στέβιας.
Ο οργανισμός τονίζει ότι η σύστασή του ισχύει για όλους τους ανθρώπους εκτός από αυτούς με προϋπάρχοντα διαβήτη.
Τα γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη χρησιμοποιούνται ευρέως ως συστατικό σε προσυσκευασμένα τρόφιμα και ποτά και μερικές φορές προστίθενται σε τρόφιμα και ποτά απευθείας από τους καταναλωτές.