Οι επεξεργασμένες τροφές συχνά έχουν κακή φήμη λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σάκχαρα, αλάτι, κορεσμένα λιπαρά, και πρόσθετα χημικά. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες επεξεργασμένες τροφές που μπορούν να είναι μέρος ενός υγιεινού διαιτολογικού προγράμματος, αν καταναλώνονται με σύνεση.Πολλές είναι υγιεινές και απαραίτητες στο καθημερινό μας τραπέζι.
Ορισμένες υγιεινές επεξεργασμένες τροφές
Τα δημητριακά ολικής άλεσης: Ορισμένα δημητριακά, όπως τα δημητριακά βρώμης και ολικής σιταριού, περιέχουν φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες και μέταλλα.
Ψωμί ολικής:Όλο το ψωμί είναι τεχνικά επεξεργασμένο.Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγετε όλο το ψωμί. Όταν επιλέγετε από σιτάρι ολικής αλέσεως ως πρώτο συστατικό, θα αποκομίσετε τα οφέλη από φυτικές ίνες, μικροθρεπτικά συστατικά και λίγη πρωτεΐνη.
Το γιαούρτι: Το απλό, φυσικό γιαούρτι παρέχει πρωτεΐνες, προβιοτικά, και ασβέστιο, και μπορεί να είναι μέρος ενός υγιεινού διαιτολογικού προγράμματος.
Τα κατεψυγμένα λαχανικά:Κατεψυγμένα λαχανικά όπως μπρόκολο, σπανάκι και αρακάς μπορούν να προστεθούν σε μαγειρευτά φαγητά για πρόσθετη διατροφική αξία.
Οι νιφάδες βρώμης: Οι απλές νιφάδες βρώμης είναι πλούσιες σε ίνες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το πρωινό ή ως συστατικό σε συνταγές.
Τα κατεψυγμένα φρούτα:Τα κατεψυγμένα φρούτα φρούτα, όπως μούρα και φράουλες, είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.
Τα καρύδια και τα σπόρια: Τα φυσικά καρύδια, σπόρια, και αμύγδαλα παρέχουν υγιεινές λιπαρές ουσίες, πρωτεΐνες, και αντιοξειδωτικά.
Τα φυσικά αποξηραμένα φρούτα: Ορισμένα αποξηραμένα φρούτα χωρίς πρόσθετα ζάχαρα μπορούν να αποτελέσουν υγιεινό σνακ γεμάτο βιταμίνες και ινώδεις.
Χούμους:Το χούμους μπορεί να είναι επεξεργασμένο, αλλά εξακολουθεί να είναι μια απλή, θρεπτική τροφή. Το χούμους παρασκευάζεται κυρίως από ρεβίθια και ελαιόλαδο, καθιστώντας το ένα υγιεινό για την καρδιά σνακ με φυτικές ίνες και πρωτεΐνη.
Ψάρι σε κονσέρβα:Για να λαμβάνετε την καθημερινή σας δόση υγιεινών λιπών μην φοβάστε τα κονσερβοποιημένα ψάρια. Μπορεί να είναι πιο επεξεργασμένο από ένα φιλέτο σολομού ή φρέσκιας πέστροφας, αλλά το ψάρι σε κονσέρβα εξακολουθεί να προσφέρει μία εξαιρετική επιλογή. Τα ψάρια είναι μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3, τα οποία βοηθούν στην υποστήριξη της υγείας της καρδιάς και της λειτουργίας του εγκεφάλου.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφών, να επιλέγετε προϊόντα με λιγότερα πρόσθετα, σάκχαρα, και αλάτι, και να τις καταναλώνετε με μέτρο ως μέρος μιας ποικίλης και ισορροπημένης διατροφής.