Μπροστά στην κάμερα του Live News επιστήμονες δείχνουν πώς επιτήδειοι κάνουν το ελαιόλαδο «μπουρλότο».
Γεύση, χρώμα, μυρωδιά μπορούν να «δείξουν» τα ύποπτα έλαια. Οι ειδικοί λένε πως οι τρόποι είναι πολλοί, η φαντασία ανεξάντλητη και το θράσος όσων ασύδοτα πλουτίζουν, χωρίς τέλος.
Δεν είναι όμως μόνο το οικονομικό κέρδος για τους ασυνείδητους και η ζημιά για τους καταναλωτές. Πολύ πιο σοβαροί είναι οι κίνδυνοι για την υγεία.
Για το πορτοφόλι, πρακτικά ο καταναλωτής, με τη νοθεία, φτάνει να πληρώνει τα ίδια ή και περισσότερα από τα σουπερμάρκετ.
Το ελαιόλαδο αποτελεί ένα βασικό και παραδοσιακό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, χρησιμοποιούμενο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η χρήση του δεν περιορίζεται μόνο στη διατροφή, αλλά επεκτείνεται και σε θεραπευτικές πρακτικές, με τον Ιπποκράτη να είναι ένας από τους πρώτους που το εφάρμοζε.
Τα οφέλη του για την υγεία είναι πολλά.
Περιέχει υψηλές ποσότητες μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία είναι ουσιώδη για την υγεία της καρδιάς και άλλων οργάνων του σώματος. Η κατανάλωσή του σε καθημερινή βάση συνδέεται με θετικά αποτελέσματα στην υγεία, προστατεύοντας από καρδιαγγειακά νοσήματα και συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του οργανισμού.
Η τιμή του ελαιολάδου έχει εκτοξευθεί σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα τα ράφια των σούπερ μάρκετ να είναι πλέον άδεια. Αυτό οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, οι οποίες αποτελούν τις τρεις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγικές χώρες στον κόσμο.
Η περιορισμένη παραγωγή λόγω διάφορων παραγόντων, όπως ο καιρός και οι ασθένειες των ελαιόδεντρων, έχει δημιουργήσει έλλειψη ελαιολάδου στην αγορά, επηρεάζοντας αρνητικά την προσβασιμότητα του προϊόντος και τις τιμές του.
Η νοθεία στο ελαιόλαδο έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με επιτήδειους να αναμιγνύουν φθηνότερα φυτικά έλαια, όπως ηλιέλαιο, φινικέλιο και πυρηνέλαια, με το ελαιόλαδο και να το πωλούν στην τιμή του. Αυτή η πρακτική αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία των καταναλωτών.
Τι είναι το νοθευμένο ελαιόλαδο και πόσο διαδεδομένη είναι η κυκλοφορία του;
Είναι μια μείξη 2 ελαίων, του παρθένου ελαιολάδου και συνήθως ηλιελαίου. Αυτό το είδος της νοθείας μπορεί να χαρακτηριστεί ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από κάποιες μάρκες.
Στην αγορά κυκλοφορούν ελαιόλαδα νοθευμένα με σπορέλαια ή πυρηνέλαια τα οποία πολλές φορές είναι επικίνδυνα για την υγεία μας.
Τα νοθευμένα έλαια είναι χαμηλής ποιότητας και μπορεί να περιέχουν επικίνδυνες ουσίες. Η κατανάλωση νοθευμένου ελαιολάδου μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, καθώς τα φυτικά έλαια που χρησιμοποιούνται ενδέχεται να μην πληρούν τα υγειονομικά πρότυπα και να περιέχουν ουσίες που δεν είναι κατάλληλες για ανθρώπινη κατανάλωση.
Η καταπολέμηση της νοθείας απαιτεί συνεργασία αρχών, παραγωγών και καταναλωτών για την εξασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας του ελαιολάδου στην αγορά.
Κίνδυνος για την υγεία από τις χρωστικές
Αυτά που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας δεν έχουν προηγούμενο, με τους νοθευτές ελαιόλαδου να μη διστάζουν να ρίξουν στην αγορά ακόμα και χρωστικές.
Για να αντιληφθείτε τη νοθεία στο ελαιόλαδο, μπορείτε να λάβετε υπόψη τα εξής:
Χρώμα: Το φυσικό ελαιόλαδο έχει χαρακτηριστικό χρώμα που κυμαίνεται από πράσινο έως χρυσαφί, ανάλογα με την ποικιλία των ελιών. Προσέξτε αν το χρώμα είναι υπερβολικά ανοιχτό ή μη φυσικό.
Γεύση και Άρωμα: Το πραγματικό ελαιόλαδο έχει χαρακτηριστική γεύση και άρωμα που προέρχονται από τις ελιές. Ένα ποιοτικό ελαιόλαδο θα έχει φρέσκο, φρουτώδες άρωμα και γεύση, με ελαφριές πικάντικες και πικρές νότες. Εάν το ελαιόλαδο φαίνεται να έχει πολύ έντονη γεύση ή άρωμα, ενδέχεται να έχoυν προστεθεί άλλα συστατικά.
Να δοκιμάζουμε το ελαιόλαδο πριν το αγοράσουμε. Το φρέσκο, αγνό ελαιόλαδο θα πρέπει να έχει γεύση και άρωμα ελιάς.
Προέλευση: Ελέγξτε την προέλευση του ελαιολάδου. Τα ελαιόλαδα που προέρχονται από κορυφαίες περιοχές παραγωγής όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος και η Καλαμάτα συνήθως είναι πιο αξιόπιστα.
Τιμή: Η χαμηλή τιμή ενδεχομένως να είναι ένδειξη νοθείας. Το ποιοτικό ελαιόλαδο απαιτεί προσεκτική επεξεργασία και καλλιέργεια, οπότε η χαμηλή τιμή μπορεί να υποδεικνύει ότι περιέχει φθηνά φυτικά έλαια.
Εάν έχετε αμφιβολίες, μπορείτε να αγοράσετε ελαιόλαδο από αξιόπιστες πηγές και πιστοποιητικά ποιότητας.Πρέπει να αποφεύγεται η αγορά ελαιολάδου από πλανόδιους.
Εάν υποψιάζεστε ότι το ελαιόλαδο που αγοράσατε είναι νοθευμένο, μπορείτε να το στείλετε για ανάλυση στο χημείο.
Φωτό:αρχείου