«Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή που δεν έχει μόνο γαλοπούλα, αλλά πολλά είδη, δεν είναι όπως το Πάσχα. Έχουμε χοιρινό, μοσχάρι, αρνί, γουρουνάκι μικρό γάλακτος. Δεν είναι ανάγκη να επικεντρωθεί κάποιος στη γαλοπούλα αφενός μεν και αφετέρου δεν γνωρίζουμε ακόμα για τις τιμές της γαλοπούλας. Είναι νωρίς ακόμα» είπε ο Γραμματέας Κρεοπωλών Βαρβακείου Αγοράς, Γιώργος Ευρυπιώτης μιλώντας στην ΕΡΤ.
Βαθιά το χέρι στην τσέπη τους όμως θα πρέπει να βάλουν φέτος οι καταναλωτές για να μπορέσουν να γεμίσουν το γιορτινό τραπέζι όπως άλλες χρονιές καθώς το καπέλο θα φτάνει το 10%.
Πολλοί είναι οι καταναλωτές που κάνουν ήδη τις εξορμήσεις τους στην αγορά για έρευνα με τον φόβο ότι όσο θα πλησιάζουν οι γιορτές οι τιμές είναι πιθανόν να αυξηθούν ακόμα περισσότερο.
Με το ράλι στον πληθωρισμό των τροφίμων να βρίσκεται σε εξέλιξη είναι δεδομένο ότι όλα τα προϊόντα διατίθενται στα ράφια με σημαντικά αυξημένες τιμές σε σχέση με πέρσι. Ενδεικτικά οι αυξήσεις στα λίπη και στα έλαια φτάνουν το 26%, στη ζάχαρη στο 8,2%, ενώ στα γαλακτοκομικά στο 7% κάτι που πυροδοτεί αλυσιδωτές αυξήσεις και στα προϊόντα που εμπεριέχουν αυτά τα συστατικά.
Ανάμεσά τους τα γλυκά των γιορτών, καθώς μόνο το φρέσκο βούτυρο, όπως λένε, έχει ανατιμηθεί από 9,5 ευρώ το κιλό πέρυσι στα 11-11,5 ευρώ φέτος, ενώ η αύξηση στο μέλι είναι μεταξύ 2-3 ευρώ το κιλό συμπαρασύροντας τις τιμές σε κουραμπιέδες και μελομακάρονα να εμφανίζονται αυξημένες κατά 2 έως και 3 ευρώ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ , συνολικά ένα πλήρες τραπέζι για έξι άτομα που πέρυσι στοίχιζε 150 ευρώ φέτος θα κοστίσει 165 ευρώ.
φωτό αρχείου