Πιάτο πλούσιο σε φυτικές ίνες χάρη στη σελινόριζα, τα καρότα και τα αρωματικά χόρτα.
Περιέχει λίγες θερμίδες, υδατάνθρακες και λιπαρά. Η σελινόριζα υποκαθιστά επάξια την πατάτα στα χειμερινά πιάτα χωρίς να μας επιβαρύνει με περιττές θερμίδες
Υλικά
850 γρ. μοσχάρι κιλότο σε κύβους
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 λίτρο ζωμός λαχανικών
1 μέτρια σελινόριζα, καθαρισμένη, κομμένη σε κύβους μεγέθους 2 cm
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4–5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 καρότα τριμμένα
¼ φλιτζανιού άνηθος ψιλοκομμένος
¼ φλιτζανιού μαϊντανός ψιλοκομμένος
Αλάτι, πιπέρι
Για το αβγολέμονο
2 αβγά
Χυμός από 1 λεμόνι
Παρασκευή
Πλένουμε και σκουπίζουμε το μοσχάρι.
Σε μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
Σοτάρουμε το κρέας για 2΄ μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Προσθέτουμε το ξερό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε για 2΄
Προσθέτουμε τη σελινόριζα, τα τριμμένα καρότα, τον άνηθο και το μαϊντανό, και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε νερό ώσπου να καλύψει όλα τα υλικά και αφήνουμε να πάρουν βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσουν το κρέας και η σελινόριζα.
Για το αβγολέμονο σε μπολ χτυπάμε τα αβγά, και προσθέτουμε σταδιακά τον χυμό λεμονιού.
Παίρνουμε 2 κουταλιές ζουμί από το φαγητό. Το ρίχνουμε στο αβγολέμονο σιγά-σιγά και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα, την ανακινούμε για να πάει παντού .
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ