Οι γιορτές είναι μια ευκαιρία για τις οικοδέσποινες να στρώσουν ένα μεγαλόπρεπο και επίσημο τραπέζι.Όλα βασίζονται σε αυτό που λέμε “art de la table”, δηλαδή η τέχνη του τραπεζιού και πραγματικά θέλει τέχνη και μεράκι για να στρώσεις ένα όμορφο τραπέζι για να υποδεχτείς τους φίλους και τους συγγενείς.
Το καλό σερβίτσιο βγαίνει έξω, τα τραπεζομάντηλα, τα καλά μαχαιροπίρουνα. Και όλοι ξέρουμε και θαυμάζουμε τον τρόπο που είναι στρωμένα τα επίσημα τραπέζια στα δείπνα όπως π.χ. σε μεγάλα ξενοδοχεία.
Σύμφωνα με τους κανόνες του Φενγκ Σούι, η προσεγμένη διακόσμηση και η σωστή διάταξη των καθισμάτων στο γιορτινό τραπέζι εξαλείφει το στρες και εγγυάται μια ευχάριστη γιορτινή συγκέντρωση.Την ημέρα λοιπόν που θα υποδεχθείς τους αγαπημένους σου, για να νιώσετε τη χαρά της ζεστής οικογενειακής και φιλικής επαφής, μακριά από γκρίνιες και άσχημες αναμνήσεις.
Πως μπορείς να φροντίσεις την εργονομία της τραπεζαρίας:
Τοποθέτησε το τραπέζι του φαγητού στο κέντρο του δωματίου. Αφαίρεσε όλα τα έπιπλα που τυχόν εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις καρέκλες γύρω από το τραπέζι. Φρόντισε ώστε όλοι οι καλεσμένοι να καθίσουν έχοντας τοίχο στην πλάτη τους και όχι την πόρτα του δωματίου.
Η διακόσμηση του τραπεζιού θα πρέπει να περιλαμβάνει χρυσά, κόκκινα ή λευκά κεριά και όμορφα λουλούδια. Ο φωτισμός των κεριών απελευθερώνει λαμπερή ενέργεια, ενώ ο συνδυασμός τους με τα λουλούδια θα ευφράνει την καρδιά όλων, ώστε να εκδηλώσουν τον καλύτερο εαυτό τους.
Ένας καθρέπτης στον χώρο, που θα αντικατοπτρίζει τα καλά του τραπεζιού διπλασιάζοντάς τα, κρίνεται απαραίτητος για να έρθει αφθονία στο σπίτι.
Οι οικοδεσπότες θα πρέπει να καθίσουν στις λεγόμενες θέσεις ισχύος: Αυτές είναι οι πιο απομακρυσμένες από την είσοδο του δωματίου, από όπου θα μπορούν να βλέπουν όποιον εισέρχεται στο δωμάτιο χωρίς να στρέφουν το κεφάλι τους. Συνήθως ο οικοδεσπότης κάθεται στην κεφαλή του τραπεζιού, με τη σύζυγό του στα δεξιά ή τα αριστερά του, ώστε το ζεύγος να παρουσιάζεται ως ένα ενιαίο σύνολο προς τους επισκέπτες του.
Βάλε τους επισκέπτες που δεν έχουν και τόσο καλές σχέσεις μεταξύ τους (συμβαίνουν και αυτά) να καθίσουν στην ίδια πλευρά του τραπεζιού και όχι ο ένας απέναντι στον άλλον, γιατί αν κοιτάζονται συνεχώς, μπορεί να υποκινηθούν δυσάρεστες αναμνήσεις. Τοποθέτησε επίσης 1-2 άτομα ανάμεσά τους.
Οι πιο ευάλωτοι (ψυχικά και σωματικά) καλεσμένοι θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν έναν τοίχο πίσω από την πλάτη τους, ώστε να αισθάνονται ασφαλείς.
Για ένα απλό αλλά γιορτινό δείπνο σε φίλους χωρίς τεράστια επισημότητα, ο τρόπος που θα βάλεις το σερβίτσιο σου είναι ο εξής:
1.Βάλε τα πιάτα περίπου 5 εκατοστά πιο μέσα από την άκρη του τραπεζιού και ευθυγράμμισέ τα με την καρέκλα.
2. Τοποθέτησε το πιάτο της σούπας πάνω από το βασικό πιάτο.
3.Το πιάτο της σαλάτας πάει επάνω και αριστερά του βασικού πιάτου και ακριβώς πάνω από τα πιρούνια, με το μαχαιράκι του βουτύρου επάνω του.
4. Βάλε το πιάτο του ψωμιού ελαφρά πιο έξω προς τα αριστερά και κάτω του πιάτου της σαλάτας, δίπλα στο πιρούνι του γλυκού.
5.Τα πιρούνια πάνε πάντα αριστερά ξεκινώντας εξωτερικά με το μικρό πηρούνι του γλυκού και εσωτερικά του γεύματος.
6.Τα μαχαίρια και τα κουτάλια πάνε δεξιά ξεκινώντας από έξω με το κουτάλι και το μαχαίρι στην εσωτερική πλευρά. Τα δοντάκια του μαχαιριού θα πρέπει να κοιτάζουν το πιάτο.
7.Το κουτάλι του γλυκού τοποθετείται πάνω από το πιάτο.
8.Βάλε τα ποτήρια του νερού πάνω από το μαχαίρι. Το ποτήρι του κρασιού και της σαμπάνιας (αν υπάρχει) πάνε πάνω από του νερού όπως βλέπεις στη φωτογραφία.
9. Οι πετσέτες του φαγητού πάνε στα αριστερά του πιάτου ή μέσα σε ποτήρι ή στο κέντρο του πιάτου.
10.Μπορείς να βάλεις καρτελάκι με το όνομα του καλεσμένου πάνω από το κουτάλι του γλυκού.