Στις μέρες μας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), η κατάθλιψη αποτελεί την 4η συχνότερη ασθένεια και πλήττει περίπου το 8% των Ελλήνων.
Υπάρχουν αρκετές τροφές που, λόγω των συστατικών που περιέχουν, επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προκαλούν απότομες εναλλαγές διάθεσης και επιδεινώνουν τα συμπτώματά της.Η διατροφή επηρεάζει το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος και αυτός με τη σειρά του επηρεάζει την ψυχική μας υγεία.
Υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ διατροφής και ψυχικής υγείας. Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που ακολουθούν μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή έχουν λιγότερες πιθανότητες να έχουν ή να εμφανίσουν κατάθλιψη. Από την άλλη μεριά έρευνες δείχνουν ότι η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει την πρόσληψη τροφής και τη διατροφική μας συμπεριφορά.
Μερικές μικρές αλλαγές στη διατροφή μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων και να επηρεάσουν θετικά την καθημερινότητά μας.
Η ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική για τη συνολική ευεξία. Ορισμένα τρόφιμα που συνδέονται με θετικές επιδράσεις στη διάθεση περιλαμβάνουν:
Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα: Βρίσκονται σε ψάρια (όπως σολομός, σαρδέλες), σπόρους λιναρόσπορου, και καρύδια. Η έλλειψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σχετίζεται με ψυχολογικά προβλήματα.
Πρωτεΐνες: Τρόφιμα όπως κοτόπουλο, ψητό κρέας, φασόλια, φιστίκια, σπανάκι παρέχουν πρωτεΐνες που συμβάλλουν στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη.
Φρούτα και Λαχανικά: Πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, που μπορεί να βελτιώσουν την γενική ψυχική υγεία.
Βιταμίνη D: Τροφές όπως τα αυγά, και το λάδι ψαριών παρέχουν βιταμίνη D, η οποία έχει συνδεθεί με τη διάθεση.Επίσης το γάλα είναι μια καλή πηγή βιταμίνης D.
Βιταμίνη 12 : Τα αυγά, το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα βελτιώνουν την παρουσία της στον οργανισμό.Επίσης τα μύδια και θαλασσινά περιέχουν Β12.
Μαγνήσιο: Φαίνεται να έχει κάποια σύνδεση με το νευρικό σύστημα, δρώντας θετικά στο στρες, την κατάθλιψη και το άγχος. Τροφές που το περιέχουν: σπανάκι, λάχανο, άγριο ρύζι, αβοκάντο, φαγόπυρο, χουρμάδες, καρπούζι, μπάμιες, μπρόκολο, αγκινάρα, αμύγδαλα, σουσάμι, αρακάς.
Το ψωμί ολικής αλέσεως, τα δημητριακά, η βρώμη, τα όσπρια και γενικότερα οι καλοί υδατάνθρακες έχουν αντικαταθλιπτική δράση.
Το αμινοξύ τρυπτοφάνη:Η συγκεκριμένη ουσία έχει αποδειχτεί ότι ανακουφίζει την κατάθλιψη.Φυσικές πηγές τρυπτοφάνης είναι η γαλοπούλα, το κοτόπουλο, το ψάρι, τα μπιζέλια, οι ξηροί καρποί, οι ηλιόσποροι, οι κολοκυθόσποροι και το φυστικοβούτυρο.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διατροφή μόνη της δεν είναι αρκετή για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων ψυχικής υγείας. Η συμβουλή ενός ειδικού ψυχικής υγείας είναι σημαντική για περαιτέρω αξιολόγηση και υποστήριξη και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.
Ποια είναι τα συμπτώματα της κατάθλιψης:
Η αρνητική διάθεση και η μελαγχολία
Η αϋπνία
Η δυσκολία στη συγκέντρωση
Οι διαταραχές της όρεξης
Η απώλεια μνήμης
Οι αλλαγές στην συμπεριφορά
Φωτό:pixabay