Ελβετοί ερευνητές του πανεπιστημίου ETH Zurich ανακάλυψαν έναν ολοκαίνουργιο τύπο σοκολάτας από «ζελέ φρούτων κακάο». Αυτό, υποστηρίζουν, την καθιστά πιο υγιεινή και πιο βιώσιμη.
Αυτή η καινοτόμος δημιουργία χρησιμοποιεί περισσότερα μέρη του καρπού του κακάο, ενισχύοντας τόσο τα οφέλη για την υγεία όσο και τη βιωσιμότητα της παραγωγής του. Σε αντίθεση με μια παραδοσιακή σοκολάτα, η οποία χρησιμοποιεί κυρίως κόκκους κακάο με μικρή ποσότητα πολτού, αυτή η νέα ποικιλία ενσωματώνει ένα σημαντικό μέρος του καρπού του κακάο που συνήθως απορρίπτεται.
Η παραδοσιακή παραγωγή σοκολάτας περιλαμβάνει την ανάμειξη μάζας κακάο με ζάχαρη, γάλα σε σκόνη και άλλα συστατικά, γεγονός που οδηγεί σε υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και οδηγεί σε προβλήματα υγείας.
Οι ερευνητές από το Ομοσπονδιακό Τεχνολογικό Ινστιτούτο ETH της Ζυρίχης, ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο χρησιμοποιώντας τον πολτό και την εσωτερική επένδυση του φλοιού του κακάο, το ενδοκάρπιο. Το αποτέλεσμα είναι ένα «ζελέ κακάο», το οποίο είναι τόσο γλυκό που μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη.
Μετά από μια σειρά πειραμάτων για την εύρεση της τέλειας συνταγής, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έως και το 20% της σοκολάτας θα μπορούσε να αποτελείται από αυτό το ζελέ κακάο.
Οι τυφλές δοκιμές γεύσης που πραγματοποιήθηκαν με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων, έδειξαν ότι η σοκολάτα έχει προφίλ γλυκύτητας παρόμοιο με τη συμβατική. Επιπλέον, περιέχει 20% περισσότερες φυτικές ίνες και 30% λιγότερα κορεσμένα λιπαρά σε σχέση με την τυπική ευρωπαϊκή μαύρη σοκολάτα.
Γιατί η νέα σοκολάτα είναι πιο βιώσιμη
«Μια αξιολόγηση έδειξε ότι η μεγάλης κλίμακας παραγωγή αυτής της σοκολάτας θα μπορούσε να μειώσει τη χρήση γης και το δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη σε σύγκριση με τη συμβατική παραγωγή μαύρης σοκολάτας», έγραψαν οι ερευνητές.
Επιπλέον, αυτή η καινοτόμος σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει και τα μέσα διαβίωσης των καλλιεργητών κακάο καθώς θα μπορούν να πωλούν, εκτός από τους κόκκους, και τον αποξηραμένο χυμό από τον πολτό και το ενδοκάρπιο.
Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν νέες πηγές εισοδήματος. Πριν όμως η σοκολάτα αυτή φτάσει στα ράφια των σούπερ μάρκετ, απαιτούνται αλλαγές στις υποδομές. Οι καλλιεργητές κακάο, για παράδειγμα, θα χρειαστούν εξοπλισμό για την αποξήρανση του χυμού και την παρασκευή του ζελέ. Παρά τις προκλήσεις αυτές όμως, η ανακάλυψη μπορεί ενδεχομένως να αλλάξει μέλλον της σοκολάτας.
φωτό:αρχείου