Πιστοί στο ραντεβού τους στις 17:00 το απόγευμα του Σαββάτου 21 Φεβρουαρίου 2026, οι κάτοικοι του Παλαιοκάστρου συγκεντρώθηκαν στον προαύλιο χώρο δίπλα από το κοινοτικό ιατρείο και προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας για την κατάσταση της γέφυρας του χωριού, ζητώντας άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις πριν από την έναρξη της τουριστικής σεζόν.
Αν και η πρόσκληση ήταν ανοιχτή προς όλους τους αρμόδιους φορείς, το «παρών» έδωσαν ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας, καθώς και οι Αντιδήμαρχοι Βαγγέλης Παρασύρης (Οικονομικών Υπηρεσιών & Χωροταξικού Σχεδιασμού) και Γιάννης Μαρής (Τεχνικών Έργων & Πολιτικής Προστασίας), οι οποίοι άκουσαν προσεκτικά τα αιτήματα και τις ανησυχίες των κατοίκων.
Οι κάτοικοι εξέφρασαν έντονη ανησυχία, καθώς η γέφυρα θεωρήθηκε πλέον επικίνδυνη. Υπενθύμισαν ότι τον περασμένο Δεκέμβριο αποκολλήθηκε κομμάτι σκυροδέματος, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί. «Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Τη συζήτηση άνοιξε ο Δήμαρχος, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η γέφυρα ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Κρήτης, επισημαίνοντας πως υπήρχε άψογη συνεργασία. Όπως έγινε γνωστό, ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων, Νίκος Σκουλάς, έχει καλέσει εμπειρογνώμονα την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου, ώστε να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς και να εκδοθεί πόρισμα για τις απαιτούμενες εργασίες.
Ο Δήμαρχος τόνισε πως «πάνω απ’ όλα είναι η ασφάλεια των κατοίκων, των οδηγών και όλων όσοι ζουν εδώ», υπογραμμίζοντας την άμεση ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών. Όπως ανέφερε, είχε ήδη υπάρξει επικοινωνία με την Περιφέρεια και η έλευση του μελετητή – εμπειρογνώμονα είναι προγραμματισμένη προκειμένου η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης να αποκτήσει σαφή εικόνα των απαιτούμενων παρεμβάσεων, ώστε να προλάβουν το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου.
Παράλληλα, επισήμανε ότι ο Δήμος Μαλεβιζίου βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία και διαρκή πίεση, για την επιτάχυνση των ενεργειών.

«Απαιτούμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιοκάστρου, Θοδωρής Παπαδάκης, ανέφερε ότι η Περιφέρεια τους έχει ναι μεν ενημερώσει πως αναμένεται ο εκτιμητής για τη μελέτη, όμως δεν έχει δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς η τουριστική σεζόν αρχίζει σε περίπου δύο μήνες.
«Γι’ αυτό μαζευτήκαμε σήμερα εδώ, για να δούμε τι θα κάνουμε και σε ποιον θα απευθυνθούμε», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων κ. Σκουλάς είχε διαβεβαιώσει πως το έργο της γέφυρας θα χαρακτηριζόταν κατεπείγον. «Απαιτούμε, όμως, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», υπογράμμισε.
Επιχειρήσεις «στον αέρα» και κίνδυνοι για τον οικισμό
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιχειρήσεις της περιοχής βρίσκονται «στον αέρα». Καταλύματα κινδυνεύουν να επιστρέψουν χρήματα προκρατήσεων μέσω πλατφορμών όπως η Booking και να επιβαρυνθούν με πρόστιμα σε περίπτωση ακυρώσεων, ενώ εστιάτορες και άλλοι επαγγελματίες ανησυχούν έντονα για την πορεία της σεζόν.
Ο πρόεδρος προειδοποίησε ότι, εάν δεν υπάρξουν σαφείς δεσμεύσεις, οι κάτοικοι θα προχωρούσαν σε κινητοποιήσεις, ακόμη και σε κλείσιμο της γέφυρας αλλά και της Ροδιάς, προκειμένου να αναδείξουν το πρόβλημα.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι από τον Δεκέμβριο, όταν σημειώθηκε η αποκόλληση σκυροδέματος, η Περιφέρεια έχει τοποθετήσει μόνο κάγκελα και πλαστικά πλέγματα στην πλατεία κάτω από τη γέφυρα, κλείνοντας τον χώρο χωρίς πρόσβαση. Η κατάσταση αυτή είχε ουσιαστικά αποκλείσει τον οικισμό, δημιουργώντας σοβαρό κίνδυνο σε περίπτωση πλημμύρας ή πυρκαγιάς, καθώς η πρόσβαση οχημάτων διάσωσης και έκτακτης ανάγκης είναι ιδιαίτερα δύσκολη έως και αδύνατη.

Το Παλαιόκαστρο δεν φημίζεται μόνο για την απάνεμη παραλία του, αλλά κρύβει και άλλες ομορφιές, όπως μας λένε οι κάτοικοι: το εντυπωσιακό φαράγγι, το καμίνι και το ιστορικό του κάστρο – έναν «δεύτερο Κούλε», που αν αναδειχθούν σωστά, μπορεί να γίνει το «διαμάντι» του Μαλεβιζίου.
Με περίπου 200 κλίνες και έντονη τουριστική κίνηση κάθε καλοκαίρι, η τοπική κοινωνία ζητά σαφείς δεσμεύσεις και ουσιαστικές λύσεις, ώστε να διασφαλιστεί τόσο η ασφάλεια όσο και η ομαλή έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου.
Η κινητοποίηση του Σαββάτου στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: οι κάτοικοι του Παλαιοκάστρου δεν θα περιμένουν άλλο. Θέλουν η γέφυρα και οι υποδομές του χωριού να γίνουν προτεραιότητα, ώστε αυτός ο τόπος με την πλούσια ιστορία και τα μοναδικά τοπία να συνεχίσει να ζει και να αναπτύσσεται με ασφάλεια και αξιοπρέπεια για όλους τους επισκέπτες και τους κατοίκους του.
Δείτε το βίντεο:

























