Συνήθως τους κουραμπιέδες το γλυκό που μαζί με τα μελομακράρονα αποτελούν το σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων τους φτιάχνουμε με βούτυρο.
Ωστόσο υπάρχει μια Κρητική εκδοχή νηστίσιμων κουραμπιέδων για όσους νηστεύουν και δε θέλουν να περιμένουν τα Χριστούγεννα.
ΥΛΙΚΑ
3 φλιτζάνια ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
¾ του ποτηριού χυµό πορτοκάλι και µανταρίνι
1 κουταλάκι σόδα
1 ποτήρι νερό
2 κουταλιές κανέλα και γαρύφαλλα
αλεύρι όσο χρειαστεί
ανθόνερο, ζάχαρη άχνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάµε το ελαιόλαδο µε τη ζάχαρη και συνεχίζουµε µε τη σόδα διαλυµένη στον χυµό, το νερό, την κανέλα και τα γαρύφαλλα και το αλεύρι. Ζυµώνουµε καλά, πλάθουµε τους κουραµπιέδες και τους ψήνουµε. Όταν κρυώσουν τους ραντίζουµε µε ανθόνερο και τους πασπαλίζουµε µε άχνη ζάχαρη.