Μια νέα μελέτη παρουσίασε ότι όσοι πίνουν καφέ, είτε με ζάχαρη είτε χωρίς, αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο σε σχέση με όσους τον αποφεύγουν.Μεταξύ 171.616 συμμετεχόντων ηλικίας 37 έως 73 ετών στη Βρετανία προέκυψε ότι τα άτομα που καταναλώνουν περιορισμένες ποσότητες καφέ (από 1,5 έως 3,5 κούπες την ημέρα) και ιδίως όσοι δεν έβαζαν ζάχαρη στον καφέ τους παρουσίαζαν χαμηλότερο κίνδυνο κατά 16% έως 29%.
Η ομάδα που πραγματοποίησε τη μελέτη έκανε ερωτήσεις για το κάπνισμα, την συχνότητα της σωματικής άσκησης, τις διατροφικές επιλογές και το επίπεδο μόρφωσης.
Κατά μέσον όρο, όσοι δήλωσαν ότι πίνουν καφέ με ζάχαρη ανέφεραν ότι προσθέτουν 1 κουταλάκι του γλυκού.Με υψηλή ποσότητα ζάχαρης, οι ευεργετικές ιδιότητες βέβαια του καφέ εξανεμίζονται.
Η κατανάλωση καφέ έχει οφέλη για την καρδιά και μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία άλλων ασθενειών.Μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων στο συκώτι.Επίσης το είδος παραγωγής του καφέ έχει και διαφορετικά αποτελέσματα.
Μεταξύ του arabica και του robusta, που είναι πολύ δημοφιλείς τύποι καφέ, ο δεύτερος έχει περισσότερες φαινολικές ενώσεις, οι οποίες μπορεί να λειτουργήσουν ως αντιοξειδωτικά και έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιγηραντικές ιδιότητες.