Όταν κλαίμε, ένας ειδικός αδένας παράγει ένα αλμυρό υγρό που ονομάζουμε δάκρυα. Xρειάζονται ώστε το μάτι να ξεφορτωθεί ξένα αντικείμενα,και για να διατηρούνται υγρά.
Τα δάκρυα προέρχονται από δακρυϊκούς αδένες που βρίσκονται ακριβώς πάνω από τους βολβούς των ματιών σας και περιέχουν νερό,βλέννα, έλαια και περισσότερες από 1.500 πρωτεΐνες. Περίπου το 99% του δακρύου αποτελείται από H2O (νερό) και το υπόλοιπο είναι ανόργανες ουσίες, συμπεριλαμβανομένων, φυσικά, χλωριούχου νατρίου (άλας). Το ποσοστό του αλατιού είναι εξαιρετικά μικρό, αλλά η γεύση σε ένα δάκρυ είναι έντονη.
Η αλμυρή γεύση στα δάκρυα προέρχεται από τους ηλεκτρολύτες του νερού, οι οποίοι περιέχουν ιόντα αλατιού. Αυτό το υγρό, μάλιστα, είναι απαραίτητο για να διατηρήσετε τα μάτια σας υγιή. Η βλέννα από την άλλη βοηθά στη λίπανση των ματιών και το λάδι στα δάκρυα εμποδίζει τα δάκρυα να εξατμιστούν. Ο συνδυασμός δε των δύο τελευταίων είναι απαραίτητος για την πρόληψη της ξηροφθαλμίας.
Η αλατότητα ενός δακρύου εξαρτάται από διάφορες μεταβολές στο σώμα κάθε ατόμου. Όταν ένα άτομο κλαίει, το έργο του θυρεοειδούς αδένα αυξάνεται και τα επινεφρίδια λειτουργούν έντονα. Ταυτόχρονα, ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται. Έτσι, το σώμα βιώνει ένα φορτίο που είναι σχεδόν ίδιο με βαριά σωματική άσκηση.Τότε τα ιόντα καλίου και μαγνησίου αναμιγνύονται με χλωριούχο νάτριο, το οποίο δίνει μια επιπλέον πικρή γεύση.