Με φρέσκιες ιδέες από παλιά και δοξασμένα υλικά της Κρήτης αλλά και με τον αέρα του “παλιού” που είναι γνώστης και έμπειρος, το Μαλεβίζι μαγειρεύει, διαγωνίζεται και δίνει το δικό του ιδιαίτερο στίγμα στο 7ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας.
Άλλωστε ήταν αυτό που έκανε τη διαφορά και στο περυσινό 6ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας κατακτώντας συνολικά οκτώ βραβεία, από τα οποία τα δύο “χρυσά”.
Πέρυσι οι πολιτιστικοί σύλλογοι του Μαλεβιζίου διακρίθηκαν και το ίδιο θα επιχειρήσουν να κάνουν και φέτος.
Άλλωστε σε κάθε ευκαιρία αποδεικνύουν εμπράκτως ότι η περιοχή διαθέτει σπουδαία γευστική παράδοση και άξιους συνεχιστές, μάγειρες και μαγείρισσες αλλά και ανθρώπους που εκτός από τη γνώση διαπρέπουν και στη φαντασία και τη δημιουργικότητα.
Λίγο πριν το εναρκτήριο λάκτισμα του 7ου Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας θυμόμαστε στιγμές μέσα από τους αδιάψευστους μάρτυρες τις εικόνες κι επαναλαμβάνουμε τις επιτυχίες από το Μαλεβίζι.
Τα βραβεία ανά κατηγορία αλλά και οι άνθρωποι που ανέλαβαν να μαγειρέψουν:
Πολιτιστικός Σύλλογος Γαζίου 1ο βραβείο: Παραδοσιακή κρητική συνταγή, τοπικά προϊόντα, γεύση, βαθμός δυσκολίας, παρουσίαση, με το παραδοσιακό αντικριστό. Συμμετέχοντες: Μαρία ∆οκιμάκη, Γιάννης Κουράκης.
Πολιτιστικός Σύλλογος ∆αμάστας 1ο βραβείο: Ιστορικά, κοινωνικά, θρησκευτικά και λαογραφικά στοιχεία, με το φαγητό: Ραδικόριζες με κατσικάκι. Συμμετέχουσες: Μαρία Σαρρή, Ρένα Λιαδάκη. 2ο βραβείο στην κατηγορία: Παραδοσιακή κρητική συνταγή.
Πολιτιστικός Σύλλογος Κεραμουτσίου 2ο βραβείο: Επιμελημένος, καλαίσθητος και παραδοσιακός στολισμός των πάγκων, με το παραδοσιακό σουτζούκι. Συμμετέχουσες: Ελένη Χαρωνίτη, Όλγα Παπαδάκη.
Πολιτιστικός Σύλλογος Τυλίσου 3ο βραβείο: Παραδοσιακή κρητική συνταγή, τοπικά προϊόντα, γεύση, βαθμός δυσκολίας, παρουσίαση, με το φαγητό: Ρεβίθια με κοιλιά. Συμμετέχουσες: Ρεγγίνα Μαυράκη, Ευαγγελία Περυσινάκη.
Πολιτιστικός Σύλλογος Αστυρακίου “Ο Αστύρακας” 3ο βραβείο: Ιστορικά, κοινωνικά, θρησκευτικά και λαογραφικά στοιχεία με το φαγητό: Μαγγίρι. Συμμετέχουσες: Ειρήνη Βρέντζου, Ευαγγελία Ψαρρού.
Σύλλογος Γυναικών Τυλίσου "Η ∆ίκτυννα" 3ο βραβείο: Ιστορικά, κοινωνικά, θρησκευτικά και λαογραφικά στοιχεία με το φαγητό: Μπακαλιάρος με μπάμιες, κυδώνια και γλυκοκολόκυθα. Συμμετέχουσες: Μαρίνα Φιολιτάκη, Στέλλα Τζιράκη.
Πολιτιστικός Σύλλογος Μονής 3ο βραβείο: Επιμελημένος, καλαίσθητος και παραδοσιακός στολισμός των πάγκων με λαγό στιφάδο. Συμμετέχουσες: Μαρία Καλλέργη, Βάσω Καλλέργη