Ένα δεύτερο βραβείο για την παραδοσιακή τσιλαδιά και την μοναδική αίσθηση που άφησε ότι το
“όλοι μαζί” γίνεται πράξη έφυγε από το 7ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας το Κεραμούτσι.
Το χωριό του Μαλεβιζίου κατάφερε να ξυπνήσει ξεχασμένες μνήμες φέροντας στο προσκήνιο ακόμα και παιχνίδια από τους χοίρους που έσφαζαν παλιά στην Κρήτη. Έτσι … η φούσκα του χοίρου βρήκε τη θέση της δίπλα στα φαγώσιμα που έκαναν τις παλιές Χριστουγεννιάτικες γιορτές στην Κρήτη ξεχωριστές.
Και τι δεν έδειξαν οι Κεραμουτσανοί στον πάγκο τους ενθουσιάζοντας τους χιλιάδες επισκέπτες της έκθεσης. Φυσικά την τσιλαδιά αλλά και σύγλινα, τσιγαρίδες, γλύνα, απάκια, λουκάνικα. Και φυσικά τα υλικά παρασκευής της τσιλαδιάς, φρέσκος χυμός από λεμόνι και νεράντζι , αλάτι, πιπέρι, κύμινο κι άλλα μπαχαρικά.
Στον ιδιαίτερα επιμελημένο πάγκο είδαμε και τα εσπεριδοειδή αλλά και τους μοναδικούς ανθούς που σκορπούσαν το άρωμα της Κρητικής Άνοιξης. Δίπλα τα πλούσια κεράσαματα που με περισσή αγάπη Κεραμουτσανοί νοικοκύρηδες και νοικοκυρές, έφτιαξαν και πρόσφεραν στον κόσμο.
Μπορεί ως διαγωνιζόμενοι να αναφέρονταν οι Μανώλης Βατσινάκης, Χαρούλα Κλίνη και Ζαχαρένια Βαμβακά, αλλά οι Κεραμουτσανοί ήταν πραγματικά όλοι μαζί. Στην προετοιμασία, στον πάγκο, στις αγκαλιές και στις φωτογραφίες. Όπως συνηθίζουν να κάνουν πάντα στο χωριό τους. Ενωμένοι στα εύκολα, στα δύσκολα, στα μικρά και τα μεγάλα της ζωής.