Σύμφωνα με το έθιμο του Αγίου Ανδρέα του «Τρυποτηγανά» ή «Τρυποτηγανιτή», όπως τον αποκαλούν, όποιες νοικοκυρές αμελούσαν να φτιάξουν λουκουμάδες τέτοια ημέρα, ο Άγιος τις τρυπούσε το τηγάνι για να τις τιμωρήσει. Σε πολλές περιοχές της κρήτης το έθιμο προστάζει τις νοικοκυρές να τηγανίσουν ότι εκείνες επιθυμούν χωρίς περιορισμό. Κρέας, ψάρι, τηγανίτες ή ακόμα και ομελέτα. Αν σκεφτεί κανείς βέβαια ότι η γιορτή του Αγίου Ανδρέα στις 30 του Νοέμβρη πέφτει μέσα στη νηστεία της Σαρακοστής, καλό θα ήταν να τηγανίζεται κάτι σαρακοστιανό.
Πώς προέκυψε όμως το έθιμο;
Ο Ιησούς βρίσκεται σε περιοδεία με τους μαθητές του, διδάσκοντας και κηρύττοντας. Βρίσκονται λοιπόν στο χωριό του αποστόλου Ανδρέα, πεινασμένοι και διψασμένοι. Ο Ανδρέας τον προσκαλεί στο σπίτι του μαζί με τους υπόλοιπους. Φτάνοντας όμως εκεί, η γυναίκα του τον ενημερώνει ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά νερό, αλεύρι, λάδι και μέλι. Ο Ανδρέας ανησυχεί, αλλά αμέσως σκεπτόμενος τι μπορεί να γίνει, πρότεινε στη γυναίκα του να φτιάξει τηγανίτες μαζί με όλα αυτά που υπάρχουν, για να φάνε ο Ιησούς και οι μαθητές του.
Πρόκειται λοιπόν για ένα έθιμο «θερμαντικό» για το κρύο που αρχίζει, δεδομένου ότι ο Άγιος Ανδρέας είναι προάγγελος του χειμώνα που ακολουθεί, καθώς «αντρειεύει», δυναμώνει το κρύο.
Οι μαθητές, αφού έμαθαν για το έθιμο, που το βρήκαν ιδιαίτερα ενδιαφέρον, ανέλαβαν δράση.