Η γιαγιά έδωσε τη συνταγή και η μαμά Ζαφείρα με την εγγονή την έφτιαχναν και μοσχοβολούσε η γειτονιά
Παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων. Η συνταγή είναι από τη γιαγιά μου που της αρέσανε πάρα πολύ τα μελομακάρονα. Θυμάμαι που ρωτούσε τη μαμά μου: «Ζαφείρα, πότε θα κάνεις τα μελομακάρονα;»
Ήθελε η ίδια να σπάσει τα καρύδια που θα βάζαμε στη γέμιση. Μαζί κι εγώ, με τη μαμά και τη γιαγιά τα ετοιμάζαμε και είχαμε μεγάλη χαρά. Μοσχοβολούσε το σπίτι μας αλλά και η γειτονιά. Τι ωραίες αναμνήσεις!
Υλικά
• 500 γραμμάρια αλεύρι
• 200 ml ελαιόλαδο
• 50 ml χυμό πορτοκάλι
• 50 ml χυμό μανταρινιού
• 1 μπέϊκιν
• 1 κουταλάκι σόδα
Για τη γέμιση
• 300 γραμμάρια καρύδι
• 30 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
• 1 1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλλα
• 1 1/2 κουταλάκι γλυκού κοφτό γαρύφαλλο
Για το σιρόπι
• 500 ml νερό
• 350 ml μέλι
• 1 ξυλάκι κανέλλα
• φλούδα πορτοκάλι
• φλούδα μανταρίνι
• φλούδα λεμόνι
• 50 ml χυμό πορτοκάλι
• 50 ml χυμό μανταρίνι
Διαδικασία
Σε μια λεκάνη ενώνουμε όλα μαζί τα υλικά και ζυμώνουμε ελαφρά. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης. Κατόπιν παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης στο μέγεθος μεγάλου καρυδιού και ανοίγουμε στην παλάμη μας μικρά φύλλα ζύμης. Με ένα μικρό κουταλάκι βάζουμε τη γέμιση μέσα και τα κλείνουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς. Μόλις ροδίσουν τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα σιροπιάζουμε. Στην κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός από τους χυμούς. Όταν δέσει το σιρόπι ελαφρώς, ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού και μανταρινιού, ανακατεύουμε και το σιρόπι μας είναι έτοιμο. Τα βουτάμε ένα-ένα με τρυπητή κουτάλα στο σιρόπι για 1 λεπτό περίπου και τα στρώνουμε σε πιατέλα πασπαλίζοντας με τριμμένο καρύδι.
Η συνταγή είναι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ηλιούπολης και είναι δημοσιευμένη στον Οδηγό μαγειρικής του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας