Γευστικό γλυκό φούρνου ελαφριά λεμονόπιτα με ελαιόλαδο και γλάσο,
Υλικά
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
220 γρ. ζάχαρη λευκή
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
180 ml ε.π. ελαιόλαδο, απαλό σε γεύση
4 αυγά
60 ml χυμό λεμονιού φρεσκοστυμμένο
1 κουτ. σούπας + ½ κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού (από 1 μεγάλο λεμόνι)
1 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια
Για το γλάσο
140 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού φρεσκοστυμμένο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα (ή 180°C στις αντιστάσεις). Λαδώνουμε ένα ορθογώνιο ταψάκι των 25 εκ. και το στρώνουμε με λαδόκολλα έτσι ώστε να εξέχουν οι άκρες στις μεγάλες πλευρές (αργότερα θα τραβήξουμε το κέικ να το ξεφορμάρουμε εύκολα).
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με αυγοδάρτη το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν και το αλάτι. Σε άλλο μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο, τα αυγά, τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα και τη βανίλια. Μεταφέρουμε τα υγρά υλικά στα στερεά και «διπλώνουμε» με μαρίζ μέχρι να μη βλέπουμε πια αλεύρι.
Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνουμε για 55΄-60΄ ή μέχρι να βγει καθαρό ένα μαχαίρι που θα βυθίσουμε στη μέση του κέικ.
Αφήνουμε στην άκρη για 5΄ να κρυώσει και μετά ξεφορμάρουμε τραβώντας προς τα πάνω τις άκρες της λαδόκολλας. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει τελείως σε σχάρα.
Γλάσο: Ανακατεύουμε την άχνη ζάχαρη με τη 1 κουταλιά χυμό λεμόνι. Προσθέτουμε όσο ακόμα χυμό χρειάζεται για να γίνει το γλάσο τόσο υδαρές όσο να πέφτει σχετικά εύκολα και περιχύνουμε το κρύο κέικ.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
φωτό:pixabay