Το Πάσχα βρίσκεται πλέον σε απόσταση αναπνοής, και τι καλύτερη προετοιμασία για αυτό από το βάψιμο αυγών; Κι επειδή φυσικά δε θα αρκεστούμε στην κλασική μέθοδο, εδώ θα βρεις μια (υπερ)πλήρη λίστα με πληθώρα τεχνικών και ιδεών, πάρε ιδέες!
Το βάψιμο των πασχαλινών αυγών γίνεται τη Μεγάλη Πέμπτη, ενώ το τσούγκρισμά τους γίνεται την ημέρα της Ανάστασης, μόλις ακουστεί το “Χριστός Ανέστη!”.
Μπορείτε να βράσετε τα Πασχαλινά αυγά από τη Μεγάλη Τετάρτη και απλά να τα βάψετε τη Μ. Πέμπτη κατά το έθιμο.
Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο! Για να μην σπάνε τα αυγά στο βράσιμο
Από το προηγούμενο βράδυ βγάζουμε τα αυγά έξω από το ψυγείο για να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου. Το σημαντικό είναι από τη μία να μην στριμώξουμε τα αυγά κι από την άλλη να μην αφήσουμε πολλά κενά μεταξύ τους. Και πάντα βράζουμε μία στρώση τη φορά.
Παντζάρια για ροζ-κόκκινο
Υλικά:
• 4 φλιτζάνια παντζάρια, φρέσκα, ψιλοκομμένα
• 2 κ.σ. ξύδι
• 1 κ.γ. αλάτι
• 1 λίτρο νερό
Οδηγίες:
1. Τοποθετούμε όλα τα υλικά μαζί σε μία κατσαρόλα.
2. Σιγοβράζουμε χωρίς καπάκι για 30 λεπτά. Κατόπιν στραγγίζουμε τα παντζάρια και κρατάμε στην άκρη το νερό.
3. Τοποθετούμε προσεκτικά το ζεστό νερό σε μια άλλη κατσαρόλα, προσθέτουμε όσα αβγά επιθυμούμε και τα αφήνουμε να βράσουν για 12 λεπτά.
4. Στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα αβγά μέσα στο νερό για άλλα 20 λεπτά. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα για να απλωθεί καλύτερα το χρώμα στο νερό και στα αβγά.
Κόκκινο λάχανο για μπλε αυγά
Υλικά:
- 1 μικρό κόκκινο λάχανο (κόστος 30 λεπτά)
- 4 κουταλιές της σούπας ξύδι
- Σπανάκι για πράσινο
Εκτέλεση
Αρχικά κόβουμε το λάχανο σε μεγάλα κομμάτια.
Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 5 κούπες νερό και το βράζουμε για 30-45 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Μόλις αποσύρουμε από την φωτιά το αφήνουμε να κρυώσει τελείως, χωρίς να αφαιρέσουμε το λάχανο από μέσα.
Στη συνέχεια σουρώνουμε, ρίχνοντας τη βαφή που έχει δημιουργηθεί σε ένα μεγάλο μπωλ. Αν το ρίξεις προσεκτικά δε χρειάζεται σούρωμα, γίνεται και με απόχυση.
Προσθέτουμε στην μωβ(!!!) μπογιά που έχουμε φτιάξει 4 κουταλιές ξύδι και ανακατεύουμε. Ήρθε η ώρα να βάλουμε μέσα στην μπογιά τα αυγουλάκια μας. Τα τοποθετούμε μέσα στο μπωλ προσεκτικά και χωρίς να ακουμπάνε το ένα το άλλο για να βαφτούν ομοιόμορφα.
Θα σου φανεί περίεργο, αλλά σε μισή ώρα τα αυγά σου θα έχουν αρχίσει να παίρνουν ένα όμορφο γαλάζιο χρώμα.
Πολλοί συνδυασμοί με οδηγό την φαντασία σας
- Για κίτρινο Καρότα, φλούδα πορτοκαλιού ή φλούδα λεμονιού ή πράσινο τσάι
- Για πορτοκαλοκαφέ: σκόνη τσίλι
- Για χρυσά: κρόκο Κοζάνης
- Για πράσινα: φύλλα από σπανάκι
- Καφέ στιγμιαίο για καφέ
- Μαύρο σταφύλι για μοβ
- πράσινοκίτρινα: φλούδες από πράσινο μήλο
- Για γκρι: ζουμί από πατζάρι
- Για πορτοκαλί: καρότα, πάπρικα ή φλούδες από κίτρινο κρεμμύδι
- Για ροζ: πατζάρια, κράνμπερις ή ράζμπερις
- Για κόκκινα: χυμό από ρόδι, κεράσια κονσέρβα σε σιρόπι, φλούδες από κόκκινα κρεμμύδια, πατζάρια, μούρα
- Για βιολετί ή μοβ: κόκκινο κρασί, μικρή ποσότητα από φλούδες κόκκινου κρεμμυδιού
Και κάποια tips για να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα στη βαφή των αυγών !
- Οι αναλογίες για να δημιουργήσετε τον μαγικό ζωμό – βαφή είναι: 2 – 2 1/2 λίτρα νερό, μισό φλυτζάνι ξύδι και 3-4 φλυτζάνια από το αντίστοιχο λαχανικό ή 3-4 κουταλιές μπαχαρικού.
- Τα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, πλυμένα με νερό και ξύδι και σκουπισμένα πριν τα βράσουμε.
- Μην βάψετε πολύ φρέσκα αυγά, αλλά να είναι τριών ημερών. Ο λόγος απλός. Όσο πιο φρέσκο είναι το αυγό, τόσο πιο δύσκολα ξεφλουδίζεται.
- Αφήσετε τα αυγά σας μέσα στη "βαφή” από αγνά υλικά για 20 ώρες περίπου. Όσο περνάει η ώρα, το χρώμα θα γίνεται και πιο έντονο.
- Προτιμήστε λευκά αυγά και όχι σκουρόχρωμα
- Όταν κρυώσουν αλείψτε τα με ελαιόλαδο για να γυαλίσουν!