Υπάρχουν πολλές και πεντανόστιμες συνταγές με τους χοχλιούς, μπουμπουριστοί με αρισμαρί και ξύδι, βραστοί, με στάρι, στιφάδο, με γιαχνερά, με μάραθο και πατάτες…
Όμως οι χοχλιοί με χλωροκούκια και αγκινάρες είναι το αγαπημένο ανοιξιάτικο φαγητό αρκετών Κρητικών σύμφωνα με την σελίδα του Φεστιβάλ της Κρητικής κουζίνας.
Ένα παραδοσιακό πιάτο της Κρήτης και μια ιδιαίτερα γευστική συνταγή που βρήκαμε για εσάς από τον Κρητικό chef Μανώλη Παπουτσάκη ο οποίος δημιουργεί για εσάς πεντανόστιμα πιάτα στο εστιατόριο «Μυρσίνη» στην Θεσσαλονίκη.
Τα υλικά :
Χοχλιοί μισό κιλό περίπου
Φρέσκο μάραθο
Φρέσκα κουκιά 1 κιλό περίπου
Αγκινάρες 500γρ περίπου
2 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
Μαρουβά κρασί
Αλάτι χοντρό
Πιπέρι χοντρό
Νερό
Οδηγίες Παρασκευής:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο και το βάζουμε να κάψει. Όταν είναι έτοιμο ρίχνουμε μέσα τα κουκιά τα οποία πρώτα τα έχουμε καθαρίσει. Μετα από 3-4 λεπτά κόβουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο, όχι σε πολύ μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε και αυτά μέσα στην κατσαρόλα.
Τα αφήνουμε λίγο να πάρουν χρώμα και σβήνουμε με μισό ποτήρι κρασί
Στην συνέχεια προσθέτουμε διαδοχικά και τα υπόλοιπα υλικά. Τους χοχλιούς, τις αγκινάρες (κομμένες σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια)και το μάραθο. Μετά από λίγο αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε και λίγο νεράκι χωρίς να καλύψουμε όμως τα υλικά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε για 30 λεπτά σε κανονική φωτιά.
Στην διάρκεια ανακατεύουμε ενώ αν χρειαστεί προσθέτουμε και ακόμη λίγο νερό. Όταν είναι έτοιμα σερβίρουμε σε μεγάλο πιάτο παίρνοντας από όλα τα υλικά μας.
Προαιρετικά μπορείτε να ρίξετε λίγο χυμό λεμονιού.
Για ντεκόρ πασπαλίζετε με λίγο χοντρό αλεσμένο πιπέρι.
Οι χοχλιοί είναι σαλιγκάρια που αφθονούν σε πολλές περιοχές της Κρήτης. συλλέγονται από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο, μετά από βροχή. Διατηρούνται ζωντανοί σε δροσερό και ευάερο μέρος και μαγειρεύονται μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Πριν τους μαγειρέψετε καλό θα είναι να τους βάλετε μέσα σε αλεύρι.
Φωτογραφίες από την σελίδα του Φεστιβάλη Κρητικής Κουζίνας στο Facebook