Οι Κρητικές οικοδέσποινες τα παλιά τα χρόνια έφτιαχναν τα ζυμαρικά τους με απλά υλικά, αλεύρι αλάτι, νερό και τα ξέραιναν στον αέρα όχι στον ήλιο, τα αποθήκευαν σε πάνινα σακούλια και τα είχαν για μελλοντικά μαγειρέματα.
Τώρα η ευκολίες είναι πολλές για μια νοικοκυρά και η παρασκευή των ζυμαρικών είναι εύκολη.
Όμως οι χειροπίτες της γιαγιάς κάνουν πάντα την διαφορά.Σημαντικό tip…σερβίρονται με μέλι σουσάμι και κανέλα.
ΥΛΙΚΑ:
1/2 Κιλό αλεύρι
1/2 Κιλό σιτάρι
2 Φακελάκια ξηρή μαγιά
1/2 Ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
2 Κουταλιές τις σούπας ζάχαρη
1 1/2 Κουταλιά τις σούπας αλάτι
1/2 Κουταλιά του γλυκού Κανέλα
Αρκετά φύλλα φρέσκου Δυόσμου ψιλοκομμένα
(Παλαιότερα το σχήμα το έδιναν πιέζοντας τις πίτες με το χέρι, από όπου προέρχεται
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε καλά το σιτάρι το βαζουμε στο νερο για 2 περίπου ώρες να μαλακώσει.
Μετά διαλύουμε την μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και την προσθέτουμε στο σιτάρι,
τ'ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε.
Το ζυμάρι πρέπει να είναι λίγο μαλακό.
Περιμένουμε περίπου 30 με 40 λεπτά να φουσκώσει.
Βάζουμε αρκετό λάδι στο τηγάνι να βράσει καλά.
Όταν φτάσει στην σωστή θερμοκρασία το λάδι ρίχνουμε με μια κουτάλα
το ζυμάρι και το πιέζουμε με την κουτάλα απο πάνω για να πάρει το στρογκυλό σχήμα.
Τελειώνοντας το ψήσιμο βάζουμε τις πίτες σε μια πιατέλα με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το παραπανίσιο λάδι.
Σερβίρονται με μέλι σουσάμι και κανέλα.
(όπιος θέλει μπορεί να προσθέσει αμύγδαλα η καρύδια).
και το όνομα χειροπίτες)