Ο γιατρός Τηλέμαχος Ευθυμιάδης, ένας από τους πιο παλιούς υπέρμαχους στην Ελλάδα της θεραπείας με φυσικά μέσα, ήταν μεγάλος θαυμαστής του ξινόγαλου. Λέει γι΄αυτό: Σε μερικές ορεινές περιοχές της χώρας μας οι βοσκοί κουβαλάνε στην πλάτη τους «το δερμάτι με το ξινόγαλο». Αυτό είναι το καθημερινό τους φαγητό. Οι χωρικοί το θεωρούν σαν μια εξαιρετικά θρεπτική και δυναμωτική τροφή.
Τι έχει προκύψει από την εργαστηριακή έρευνα
Το ξινόγαλο αποτελεί ένα ιδιαίτερα υγιεινό και θρεπτικό ρόφημα. Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο ξινόγαλο είναι υψηλότατης βιολογικής αξίας και έχει μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα από την πρωτεΐνη του ασπραδιού του αυγού. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ασβέστιο και φώσφορο καθώς επίσης περιέχει λακτόζη, βιταμίνες, μέταλλα και ελάχιστο λίπος.
Ευεργετικές δράσεις ξινόγαλου
1. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
2. Αντιβακτηριδιακή δράση
3. Αντιχοληστερινική δράση
Τι δείχνουν οι σύγχρονες κλινικές μελέτες
– Το ξινόγαλο είναι άριστο φάρμακο για τον εντερικο σωλήνα.
– Θεωρείται υψηλότερης διατροφικής αξίας ως προς το γάλα αφού είναι πιο ανεκτό από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη λόγω των προβιοτικών του.
– Ενισχύει αποτελεσματικά την κινητικότητα του εντέρου και βοηθά στην αναγέννηση της φυσικής μικροχλωρίδας του εντέρου.
– Μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει τις τιμές της χοληστερίνης.
Παρασκευή ξινόγαλου
Το ξινόγαλα είναι ένα προϊόν που παράγεται από την οξίνιση του γάλακτος. Η οξίνιση, η οποία δίνει στο γάλα μια ξινή γεύση, επιτυγχάνεται είτε με την προσθήκη οξέος είτε μέσω βακτηριακής ζύμωσης. Το οξύ προκαλεί την πήξη του γάλακτος και αναστέλλει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων και βελτιώνει τη διάρκεια ζωής του.
Καθημερινή χρήση ξινόγαλου για καλή υγεία.